Plik .img - zdjęcie rtg - program do odtworzenia zdjęcia

Mam problem z oprogramowaniem. Posiadam aparat rentgenowski, który instalowany był jakoś w 2010 roku. Zdjęcia rtg zapisywane są w systemie z rozszerzeniem .img. Standardowo, tego typu pliki powinny być zapisywane i odtwarzane są z rozszerzeniem .dcim. Problem w tym, że nie mogę znaleźć programu, który otworzy te pliki .img. Firma, która tworzyła ten program do obróbki już nie istnieje i nikt nie chce mi pomóc. Jest to baza danych z 2012 i 2013 roku, na czym mi bardzo zależy. Czy ktoś miałby jakiś pomysł jak do tego podejść ?

Jeśli to nie są jakieś duże pliki, to wrzuć na forum jeden dla przykładu, ale szanse na otworzenie tego są marne, jeśli to jakiś autorski format producenta.

Pliki mają ok 10 mb każdy. Wstawiam link do ściągnięcia plików.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Może jak podasz więcej informacji o producencie, modelu, oprogramowaniu, jakim to otwierałaś do tej pory etc. to uda się coś wyszukać w sieci?

ps.
Próbowałaś zmienić rozszerzenie i otworzyć jak normalny dcim?

Sprawdziłbym ten soft:
https://dicom.offis.de/dscope.php.en

Mariola - tu na forum są wolontoriusze i raczej nikt nie będzie dopłacał…

1 polubienie

Niższa przepustowość serwera jest darmowa, a plik jest dziwny. W hexedytorze cały początek to jakieś śmieci, pewnie jakieś metadane programu, ogólnie to jest podobny do niczego :wink:

1 polubienie

Nauczka, żeby nie pakować się w vendor lock-in. Na oko pozostaje Ci zdobyć kopię programu, który to otworzy albo zlecić reverse-engineering formatu (tanio nie będzie).

W tej branży chyba nie ma innej możliwości, bo raczej jest niewielu producentów rentgenów :thinking:

Na szybko rzuciłem okiem i wygląda to jak plik DICOM. Mam wrażenie, że w środku jest coś nietypowego (czyli coś innego niż JPEG itp), ale nie grzebałem długo i nie mam doświadczenia z danymi medycznymi. Na więcej nie mam czasu.

Sugerowałbym poszukać jakiegoś DICOM viewera i zobaczyć, czy któryś da radę.

1 polubienie