Plik PSD a prawa autorskie

witam :slight_smile:

Mam pytanie dotyczące prawa .

jeżeli posiadam plik “psd” od osoby która np. projektuje mi stronę jest wystarczającym “dowodem” jako że mam do niej również prawa autorskie ? czy może jest jeszcze coś potrzebne ,aby np. w przyszłości autor strony nie wnosił jakichkolwiek roszczeń w stosunku do mnie .

jeżeli nie wyraziłem sie jasno postaram to poprawić …

projektuje ci stronę za kase? jeśli tak to raczej wszytsko jest twoje ;] tak, jak idziesz do sklepu jest twoje, wiec i ten plik. raczej tez jest twoj ;], ale moge sie mylic

jesli ta osoba nie zastrzeże sobie praw autorskich to nei bedzie problemu.

najlepiej gdybyś miał to na piśmie bo z umową ustną różnie bywa - chyba że masz nagrane dyktafonem od pana Z.Z :mrgreen:

mylisz się

Odnośnie praw autorskich… praw autorski nie posiadasz, i posiadać nie będziesz, prawa autorskie posiada autor, tylko i wyłącznie. Jest ono dożywotnie i niezbywalne.

Airborn , wiec co w moim przypadku możesz zaproponować ?

czy umowa miedzy stronami w formie" elektronicznej " wystarcza aby ustrzec sie jakichkolwiek problemów…

chociaz nie sadze ażeby takowe wystąpiły , jednak przezorny zawsze ubezpieczony …

Wszystko zależy od tego jaka umowa i w jakiej formie będzie ona sporządzona (brak mi wykształcenia prawniczego czy doświadczenia by dokładnie rozstrzygać jak powinna wyglądać taka umowa). Cały bajer polega na tym, że Ty, nabywasz od autora nie prawo autorskie, a licencję na użytkowanie/wykorzystanie.

Posiadając plik .psd jest tak jak .raw w fotografii , czy jakiekolwiek inne źródło.

stealth , mógłbyś bardziej rozwinąć swoja odpowiedz !?

proszę o to bo :

Jeśli posiadasz plik źródłowy w tym wypadku plik .psd , i niema na nim praw autorskich (Copyright i tak dalej …) , dostaniesz zaświadczenie lub umowę między stronami o oddaniu praw autorskich to nie ma problemu. Wszystko masz poświadczone na piśmie i źródło.

Rozumiesz, co to znaczy, że prawa autorskie są niezbywalne?

EDIT: tak jeszcze dzisiaj znalazłem, Ustawa o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych

zapomniałem napisać wczoraj, że prawa autorskie dzielimy na osobiste i majątkowe, o ile faktycznie majątkowe mogą przejść na pracodawcę, to osobiste w moim rozumieniu przynależą do twórcy