Plik stronicowania i oczyszczanie dysku systemowego

Dlaczego jak daję oczyszczanie dysku i oczyść pliki systemowe to tam jest pozycja tymczasowe pliki internetowe - 1,22GB, których jednak nie usuwa? Czy plik stronicowania można wyłączyć przy 16 GB RAMu i czy nie odbije się to na stabilności i szybkości pracy systemu WIN 10 i podczas gier ?Komputera używam standardowo: internet, gry, filmy, pakiet office i tyle.

Przy oczyszczaniu dysku trzeba zaznaczyć tymczasowe pliki.
Plik stronicowania ustal na stały. Minimum i maximum taką samą wartość. Wiele aplikacji się nie uruchomi bez tego. Ustal sztywną wartość na 8 GB.

Ja mam wyłączony plik stronicowania do kilku lat. Do tej pory nie miałem sytuacji aby jakiś program potrzebował ustawionego pliku stronicowania. Jednak możesz zrobić to tak:

• usuń plik stronicowania.
  • zdefragmentuj dysk (partycję).
  • ustaw ponownie plik stronicowania np: 1024 jako stały.
    Rezerwowanie 8 Gb to według mnie przesada.

Zaznaczam tymczasowe pliki internetowe i ich nie usuwa. A mogę przenieść plik stronicowania z dysku systemowego SSD na dysk HDD? Jak to zrobić w WIN 10?

Prościej usunąć historię przeglądania z poziomu przeglądarki.
Alternatywnie możesz ustawić przeglądarkę tak, aby nie zapisywała w ogóle historii, ale to może spowolnić wczytywanie stron.

Prawy klik na “ten komputer” -> właściwości -> zaawansowane ustawienia systemu -> w zakładce “wydajność” ustawienia -> zaawansowane -> pamięć wirtualna “zmień” -> odznacz “automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków” -> wybierz dysk -> wpisz rozmiar niestandardowy w MB -> zastosuj -> i restart systemu.

Można tak zrobić, ale nie zawsze warto. Czasem mogą pojawić się problemy. Zrób tak jeśli masz krytycznie mało miejsca na dysku C:

Wracam do pytania - jak usunąć tymczasowe pliki internetowe z okienka oczyszczania dysku bo nie idzie tego usunąć - cały czas widnieje ta sama wartość 1.22 GB?
Zamieszczam dwa obrazki - czyżby błędne wskazania windowsa?

Proszę zwrócić uwagę na pliki tymczasowe, ze najpierw 400 MB a po wejściu dalej ponad 1 GB.

Użyj CCleanera…

Nic to nie daje

Może to pliki z katalogu pobrane…

Ale niby u mnie już mam osobno wypisany katalog pobrane (1809).

W katalogu pobrane nic nie ma

Spróbuj więc starym cleanmgr, znajdziesz go wyszukiwarką.

obraz

Chyba, że plik już tylko przekierowuje na kafelki.