Plik stronicowania - przekombinowałem

Jakiś czas temu bawiłem się w tweaki systemu - Windows 7 Pro 64 bit PL. Generalnie wiadomo - rejestry, usunięcie indeksowania z dysków, wszelkie te haki z opcji widoku folderów itp itd. Wiem, że w którymś momencie przekombinowałem. Coś ze stronicowaniem - na pewno. Szybko o sprzęcie moim “petarda” i o co mi chodzi:

AMD Phenom BE 955 4x 3.2

4 GB DDR3…

I w sumie tyle potrzebne.

A i archaiczny dysk 7200rpm, bodajże 500 GB, żadne SSD.

Dawniej działało wszystko w miarę, po tweakach było dobrze - do czasu. Teraz głównie mam problem gdy odpalony jest PHOTOSHOP CS6 64bit - tam tez kombinowałem z ilością/zasobami pamięci, sketch diskami itp. 

Pomóżcie jak ogarnąć wyskakujące komunikaty o zamykaniu danych programów z powodu braku pamięci w systemie. 

Ustaw rozmiar pliku stronicowania na automatyczny zgodnie z instrukcją http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/change-virtual-memory-size#1TC=windows-7

…lub (co zabezpiecza przed niepożądanym defragmentowaniem pliku stronicowania) w oknie Pamięć wirtualna ustaw dla partycji systemowej C  Rozmiar niestandardowy , zarówno początkowy jak maksymalny na wartość taką samą, w Twoim przypadku (4 GB RAM) 3072 MB i pozbędziesz się owych komunikatów.

Na D: spoko, na C: mam za mało miejsca. Niestety miejsce - 42GB zżera mi system i program files, które średnio mogę ruszyc. Jest jakiś soft który mi pozwoli “dołożyć” trochę GB do istniejącej partycji C: z D: - gdzie na C: jest niestety OS czy takich cudów nie ma? Dawno się dyskami nie bawiłem…

Tak, jest: http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html którym możesz dowolnie przekonfigurować pojemność partycji na dysku, skoro uważasz, że partycja C jest za mała. Przewodnik np. tutaj: http://traxter-online.net/easeus-partition-master-operacje-na-partycjach/

Plik stronicowania możesz ustawić na partycji D.

Rozmiar partycji możesz zmienić narzędziami Windows. Wejdź w panel sterowania, narzędzia administracyjne, zarządzanie komputerem (uruchom jako administrator), zakładka zarządzanie dyskami.

Jakiego rozmiaru do tej pory miałeś partycję c i ile wolnego miejsca na niej było?

To może być problem. 42GB, wolnego niecałe 2. :smiley:

557887bd62209.png

Przy takiej zajętości dysku, to Ty najpierw usuń z dysku co tylko się da , bo w tej sytuacji w ogóle nic nie zrobisz! Dziw, że ten komputer w ogóle działa! Jak zwolnisz chociaż 5-8 GB z partycji C, to wykonaj co opisałem wyżej o 20.23 i będzie OK.

Domyślam się kosmicznej fragmentacji danych na dysku, przy tak małej ilości wolnego miejsca.

Nie jestem pewien jak jest na Win7 ale na Win8.1 CS6 i CC nie potrzebują pliku stronicowania (ja tak mam i działa bardzo dobrze).

Napisz najpierw jakie masz dyski/partycje i jak w Photoshopie ustawiłeś scratche.

Napisz też jak w Photoshopie w Ustawieniach na karcie Wydajność wydzieliłeś RAM.

Plik stronicowania służy właśnie do awaryjnego przetrzymywania danych które nie zmieściły się w RAM

Jak nie ma pliku stronicowania to korzysta ze scratchy.

Ja nie mam pliku stronicowania, nigdy nie miałem i nigdy nie zauważyłem żadnych problemów związanych z jego brakiem, nawet na starym XP, choć nie twierdze, że ktoś inny może go nie potrzebować.