Plik wymiany min. Windows 10 pro

Ograniczeniem szybkości ładowania systemu operacyjnego jest plik
wymiany.
Jak może być mały przy dużej wielkości RAM teraz 32 GB a potem 128 GB

Bez limitu zostaw, on nic nie ograniczy Ci. Będzie raz na rok z niego korzystał, a wycinając na 0"żeby szybciej", stabilność ucierpi. Jak masz SSD/m2 to analizowanie wpływu pliku wymiany na prędkość jest akademickie, wpływ mniejszy od podkręcenia procka o 25 pewnie. :wink:

1 polubienie

1 polubienie

Ustaw na 256MB.

Ustaw na sztywno 2048MB

Ustaw 4096 MB :joy: Kto da więcej? :smiley:

Teoria mówi. Minimalna wielkość pliku wymiany to 1,5 x ilość RAM-u a maksymalna to 3 x .
Przy 32 GB ram-u a tyle mam, powinienem ustawić plik wymiany na min. 48 GB a max. na 96 GB.
Tyle teoria. A jakie jest faktyczne wykorzystanie przy np 12 otwartych kartach? 224 MB.
Ale ja dałem na sztywno więcej bo aż 8 GB. Przebiłem twoja propozycję.

16 GB RAM = 2,87 GB pagefile sobie system przydzielił :robot:

Ustaw automatyczny rozmiar, lub minimalny na jaki pozwala Windows, czyli 512 MB (albo 400 :thinking: - nie pamiętam dokładnie)
Ta pamięć będzie ci potrzebna tylko do jakiś zaszytych na sztywno funkcji Windowsa, nie będziesz z niej korzystał przy takiej ilości RAM. No, chyba że interesuje cię hibernacja, w co wątpię :wink:

1 polubienie

Ja mam 16 GB RAM i wyłączyłem plik wymiany całkowicie. Żadnych problemów u mnie nie ma z tym związanych.

Ktoś tu niedawno udowadniał, że wyłączanie pliku wymiany pod Windowsem może powodować niestabilność i podawał przykład jakiegoś oprogramowania: Geforce, albo coś podobnego, które się wysypuje bez tego. Więc dla świętego spokoju lepiej już mu odżałować te 512 MB na dysku :wink:

Ja to mam wyłączone od czasu windows 7
I jeszcze nie miałem z tym problemu jeśli jednak ktoś chce to 2GB na sztywno ustawione rozwiąże sprawę.

Przy dyskach ssd lepiej ustawić jego wielkość na sztywno z zapasem tego co system przydziela.
To kwestia sposobu zapisu danych. No ale kazdy wybiera co lubi.

Wytłumacz nam co ma do tego dysk SSD.

Napisałem wyrażnie . Sposobem zapisu danych. A to przekłada się na żywotność ssd.
Google sie kłania . Wyklikać.

Skoro udzielasz porady to uzasadnij jaka jest różnica między stałym rozmiarem i zmiennym pliku wymiany na dysku SSD, a nie odsyłaj mnie do wyszukiwarki internetowej. Ja znam zasadę działania dysków i dlatego podejrzewam, że opowiadasz bzdury.

Nie udzielałem żadnej porady. Napisałem ci tylko że cię przebiłem.
Jeśli znasz działanie dysków, w tym przypadku ssd to takiego pytania byś nie zadawał.
Ja nie prowadzę szkółki niedzielnej więc odsyłam do google.

Czyli opowiadasz bzdury. Więc skończ :wink:

Przy cenie GB SSD nie ma najmniejszego sensu grzebać. TO nie są czasy sandforce sf-2281 #pdk.
Narosło przez lata tyle mitów “optymalizacji” SSD, że głowa mała. Obecnie Windows 10 sam sobie wszystko ogarnia przez Task Scheduler.

Tekst leniucha któremu sie nie chce. Na tacy mu podać.