Ograniczeniem szybkości ładowania systemu operacyjnego jest plik
wymiany.
Jak może być mały przy dużej wielkości RAM teraz 32 GB a potem 128 GB
Bez limitu zostaw, on nic nie ograniczy Ci. Będzie raz na rok z niego korzystał, a wycinając na 0"żeby szybciej", stabilność ucierpi. Jak masz SSD/m2 to analizowanie wpływu pliku wymiany na prędkość jest akademickie, wpływ mniejszy od podkręcenia procka o 25 pewnie.
Ustaw na 256MB.
Ustaw na sztywno 2048MB
Ustaw 4096 MB Kto da więcej?
Teoria mówi. Minimalna wielkość pliku wymiany to 1,5 x ilość RAM-u a maksymalna to 3 x .
Przy 32 GB ram-u a tyle mam, powinienem ustawić plik wymiany na min. 48 GB a max. na 96 GB.
Tyle teoria. A jakie jest faktyczne wykorzystanie przy np 12 otwartych kartach? 224 MB.
Ale ja dałem na sztywno więcej bo aż 8 GB. Przebiłem twoja propozycję.
16 GB RAM = 2,87 GB pagefile sobie system przydzielił
Ustaw automatyczny rozmiar, lub minimalny na jaki pozwala Windows, czyli 512 MB (albo 400 - nie pamiętam dokładnie)
Ta pamięć będzie ci potrzebna tylko do jakiś zaszytych na sztywno funkcji Windowsa, nie będziesz z niej korzystał przy takiej ilości RAM. No, chyba że interesuje cię hibernacja, w co wątpię
Ja mam 16 GB RAM i wyłączyłem plik wymiany całkowicie. Żadnych problemów u mnie nie ma z tym związanych.
Ktoś tu niedawno udowadniał, że wyłączanie pliku wymiany pod Windowsem może powodować niestabilność i podawał przykład jakiegoś oprogramowania: Geforce, albo coś podobnego, które się wysypuje bez tego. Więc dla świętego spokoju lepiej już mu odżałować te 512 MB na dysku
Ja to mam wyłączone od czasu windows 7
I jeszcze nie miałem z tym problemu jeśli jednak ktoś chce to 2GB na sztywno ustawione rozwiąże sprawę.
Przy dyskach ssd lepiej ustawić jego wielkość na sztywno z zapasem tego co system przydziela.
To kwestia sposobu zapisu danych. No ale kazdy wybiera co lubi.
Wytłumacz nam co ma do tego dysk SSD.
Napisałem wyrażnie . Sposobem zapisu danych. A to przekłada się na żywotność ssd.
Google sie kłania . Wyklikać.
Skoro udzielasz porady to uzasadnij jaka jest różnica między stałym rozmiarem i zmiennym pliku wymiany na dysku SSD, a nie odsyłaj mnie do wyszukiwarki internetowej. Ja znam zasadę działania dysków i dlatego podejrzewam, że opowiadasz bzdury.
Nie udzielałem żadnej porady. Napisałem ci tylko że cię przebiłem.
Jeśli znasz działanie dysków, w tym przypadku ssd to takiego pytania byś nie zadawał.
Ja nie prowadzę szkółki niedzielnej więc odsyłam do google.
Czyli opowiadasz bzdury. Więc skończ
Przy cenie GB SSD nie ma najmniejszego sensu grzebać. TO nie są czasy sandforce sf-2281 #pdk
.
Narosło przez lata tyle mitów “optymalizacji” SSD, że głowa mała. Obecnie Windows 10 sam sobie wszystko ogarnia przez Task Scheduler.
Tekst leniucha któremu sie nie chce. Na tacy mu podać.