Zrobiłam formatowanie na komputerze i mam problem z otwieraniem plików jpg. Zawsze opracowywałam je w programie Photoimpact 8 i 12. Zawsze też się otwierały. Teraz niektóre z nich nie można otworzyć w tym programie, a pozostałe można.
Próbowałam je otwierać na innym kompie w tym samym programie i da się. A u mnie pokazuje, że nie można otworzyć pliku. Podejrzewam, że coś jest nie tak w moim windowsie XP Home Edition skoro na innym kopmuterze w tym samym programie można otworzyć.
Ale chodzi Ci o to, że jak klikasz dwukrotnie na plik JPG, to nie otwiera się ten plik w Photoimpact (brak skojarzonej aplikacji z plikami JPG) czy o to, że gdy nawet ręcznie (w stylu uruchamiasz Photoimpact i wybierasz Plik - Otwórz) próbujesz otworzyć plik JPG, to pojawia się błąd i plik JPG nie zostaje otwarty?
Jeżeli chodzi o ten pierwszy przypadek, czyli skojarzenia z plikami JPG, to wchodzisz do “Mój komputer” >>> Narzędzia >>> Opcje folderów >>> karta Typy plików >>> odszukujesz na liście JPG i klikasz na nie >>> w części “Szczegóły dla rozszerzenia .JPG” klikasz “Zmień” >>> w oknie “Otwieranie za pomocą”, które zostanie otwarte klikasz “Przeglądaj” i odszukujesz na dysku pliku programu, który chcesz przypisać do otwierania plików (Photoimpact) >>> Klikasz “otwórz” >>> jesteś w oknie “otwieranie za pomocą”, gdzie zaznaczony jest Twój nowy program skojarzony do otwierania plików JPG >> zaznaczasz “zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików” >>> klikasz “OK” >>> klikasz “zamknij”.
anjam15 , uważasz że teraz tytuł mówi cokolwiek więcej o problemie? Spróbuj jeszcze raz, ale tym razem zapoznaj się z linkami które podałem w poście wyżej.