@iJuliusz @Yakii
Co ciekawe wczoraj wieczorem udało mi się plik otworzyć. Po zmianach w ustawieniach libreoffice, o czym wspominałem z tym powiększeniem tekstu, gdy wyłączyłem komputer, a następnie uruchomiłem ponownie, to było ok, pliki libreoffice się otwierały. Myślałem, że już sprawa została załatwiona, a dziś rano odpalam kompa, próbuję uruchomić plik i znowu to samo… Trochę przyznaję, że już zgłupiałem i za bardzo nie rozumiem o co tutaj chodzi.
Co do Avasta i ustawień to jest „osłona plików”, ale to jeśli wyłączę, to odnośnie wszystkich plików, więc chyba niezbyt dobre rozwiązanie. W zakładce „osłona przed ransomware” jest wymieniona lista chronionych folderów i mogę je wyłączyć spod osłony. Jest też lista blokowanych aplikacji, ale tutaj jest pusto i jest też opcja że można dodać aplikacje na którą avast będzie zezwalać, teoretycznie można tam wybrać libreoffice, ale jest tylko soffice.exe, nie ma soffice.bin, chociaż niby jest opcja „wybierz aplikację ręcznie”. Mogę też zezwolić na dostęp wtedy, gdy po prostu przy próbie otwarcia pliku pojawia się taki komunikat Avasta, czy zablokować aplikację czy zezwolić, chcoiaż tak jak wspominałem, to nie pojawia się przy każdym pliku, natomiast przy każdym pojawia się komunikat windows, więc nie wiem czy to by coś dało na dłuższą metę.
A te pliki ~lock.xxxx jeśli usunę to nic z tymi plikami się nie stanie, w sensie czy nie ma ryzyka ich utraty czy coś w tym stylu?
Wyłączenie Avasta sprawia, że pliki LO otwierają się bez problemu, tak więc tutaj jest potwierdzenie, że to blokowanie jest na pewno ze strony Avasta. Pytanie tylko dlaczego tak się dzieje, skoro wcześniej nigdy takich problemów nie było? Teoretycznie myślałem, że może jednak faktycznie to coś z powodu tej zmiany ustawień w LO o której wspominałem, bo tak jak napisałem wczoraj wieczorem, gdy uruchomiłem ponownie komputer pliki się znowu otwierały, ale dzisiaj problem znowu się pojawił.
Co do zainstalowania aktualnej wersji LO, to nie wiem jak to wygląda odnośnie spraw systemowych, tzn. nie wiem czy najnowsza wersja będzie działać na Windows7 i moim sprzęcie. Niektóre najnowsze programy (np.Malwarebytes) już nie działają i nie mogę ich zainstalować.
Tak więc nie wiem co w tym momencie konkretnie powinienem zrobić? Usunąć te wspomniane wyżej pliki? Dodać do listy tę aplikację by avast jej nie blokował? Czy może jeszcze coś innego? Najbaridzje nie daje mi spokoju, co spowodowało, że nagle z dnia na dzień Avast zaczął blokować LO, chociaż przez tyle lat nie było z tym żadnego problemu?
PS. Dodam jeszcze, że plik stworzony teraz, po zapisaniu na komputerze, otwiera się bez żadnych problemów.