Witam
Od rana mam problem z dostępem do plików LibreOffice, problem pojawia się pierwszy raz, jeszcze wczoraj czy przedwczoraj wszystko było ok. Dziś przy pierwszej próbie otwarcia pliku pojawiają się dwa komunikaty.
Jeden Windowsowy:
„Dokument w użyciu
Plik dokumentu ‘…’ został zablokowany przed edycja przez:
Nieznany użytkownik
Otwórz dokument w trybie tylko do odczytu lub otwórz kopię dokumentu w trybie do edycji.”
Drugi Avastowy:
„Właśnie ochroniliśmy twój plik
Aplikacja soffice.bin próbuje zmienić lub usunąć plik … w chronionym folderze Desktop
Co chcesz zrobić - blokuj nadal , zezwól na dostęp
Tymczasowo zablokowaliśmy aplikację, aby chronić twój plik. Aby ją odblokować zezwól aplikacji na wprowadzenie zmian w plikach.”
Sytuacja dotyczy wszystkich plików, chociaż nie zawsze pojawia się komunikat Avasta, natomiast zawsze jest komunikat Windows, że „dokument w użyciu”, został zablokowany przed edycją. Nie próbowałem wchodzić poprzez otworzenie tylko do odczytu czy otworzenie kopii, bo po komunikacie Avasta mam obawy czy to może być jakieś wirus.
Dlatego chciałem się spytać czy to Avast coś wariuje, wykrył jakieś zagrożenie, które zagrożeniem nie jest i dlatego blokuje otwieranie plików libreoffice? Ktoś się z czymś takim spotkał? Nie wiem czy powinienem ignorować te ostrzeżenia Avasta?
Nie wiem czy wstawiać raport frst, bo dość niedawno tutaj go wstawiałem (wtedy to eset wykrywał mi szkodliwe aplikacje zwiazane z Avastem) i nic poważnego nie wykazało.
Byłbym wdzięczny za jakieś rady, co z tym problemem można zrobić i czy to coś poważnego. Jeśli przydałby się ten raport frst to piszecie, postaram się wrzucić jak najszybciej. Jeśli idzie o skanowanie, to skanuję esetem online, ale przy moim starym kompie, to musi trochę potrwać, więc na razie nie mam wyniku, jedynie wykryło już 2obiekty, ale patrząc na miejsce wykrycie, to są te same obiekty, które wykrywało poprzednio, związane z avastem.