Pliku stronicowania użycie

W jaki sposób to dokładnie ustawić przy moich 16GB Ram . Ile tej pamięci ustawić na dysku C : wartość początkowa , wartość końcowa ? Ile pamięci ustawić na dysku D: wartość początkowa oraz wartość końcowa ? Na C mam system a na D mam gry jest to jeden dysk SSD podzielony na dwie partycje , jedna na system a druga na gry : C :65GB D:167GB . Wolne miejsce na C : 24,3 , D: 18,2GB . Red Dead Redemption 2 waży swoje 115GB także dlatego tak mało miejsca na dysku D .

Jeśli bardzo Ci zależy na ręcznym ustawianiu, to daj minimum i maksimum 512MB dla ewentualnych kalekich aplikacji, które mają na sztywno ustawione korzystanie ze swap, żeby się nie wykrzaczyły i powinno wystarczyć.

Obecnie jest ten plik ustawiony na dysku C systemowym SSD . Ustawiłem wartość początkową 4096MB oraz końcową 4096MB.

To jest dysk SSD jak to się będzie przekładać w tym przypadku ? I wartości początkowej 4096MB oraz końcowej 4096MB.

W przypadku gdy zabraknie tego ramu zawsze coś ten plik pomoże jednak .

Ustawienie tego pliku dla dysku systemowego i z grami sprawia podobno : “zarówno dla operacji odczytu jak i zapisu . Teraz moje programy uruchamiają się natychmiast a gry ładują się znacznie szybciej .”

Coś mi się wydaje że w tym przypadku korzystano z dysku HDD . Nie wiem czy miało by to jakieś znacznie na dysku SSD .

Swap o ile to możliwe powinno trzymać się na dysku SSD właśnie. A jeszcze jak ten dysk ma złącze m.2 to bajka - praktycznie wtedy nie odczujesz odwołań do niego.

Czepialstwo. Gdzie napisałem że jest pamięcią? Stodoła czy

Problemy z rozumieniem tekstu?

Nie. Piszę w windows 7 x64 optiplex 780 dell

Udostępnił Pan zdjęcie z Reddit gdzie użytkownik piszę że szybciej mu się programy uruchamiają i gry jak ma ustawiony plik stronicowania na dysku systemowym i z grami . Jaki ten użytkownik posiada dysk . HDD czy SSD ? Czy opłaca się tak ustawić ten plik w moim przypadku a jak się opłaca to jakie wartości ?

Nie będzie potrzeby ustawicznego kontrolowania czy blok jest wyczyszczony przed zapisem co tez przekłada się na szybkość działania SSD.
Łopatologicznie to na dysku HDD nie trzeba “zerować” sektorów przed zapisem. Tam po prostu następuje nadpisanie. Na SSD zapisywać można tylko do pustych komórek a ponieważ nie da się “zerować” pojedynczej komórki a tylko cały blok to jeśli jest tam coś “potrzebnego” i “niepotrzebnego” to należy to najpierw przepisać to" potrzebne" w inne miejsce, potem wyzerować blok a przeniesione wartości wraz z nowymi na nim ponownie zapisać. To wydłuża czas. Przy stałej wartości pliku system dysponuje zarezerwowanym obszarem który może szybciej zapełniać bo wie ile ile ma dostępnego miejsca. Oczywiście będzie sie zapełniać ale wtedy funkcja trim w wolnych chwilach wyzeruje to co niepotrzebne. Nie obniży to wtedy szybkości dysku wtedy gdy będzie potrzebny.

Czyli zostawić tą wartość tak jak mam ustawione teraz : wartość początkowa - 4096 oraz końcowa 4096 na dysku systemowym C ?

Ustaw swapa na automat na dysku SSD i zapomnij o nim.
Nie ma w tym żadnej filozofii a problemy tu jak z rozszczepieniem atomu.

Tak. Ja przy 32 GB ram mam ustawione na 8 GB ale to tylko mój kaprys. Po prostu mam wystarczająco pojemny SSD. Mam też na stałe bo to co wyżej opisałem, czyli zapis, skraca życie dysku. Niech wykonuje tylko tyle operacji zapisu ile musi. Producent dał gwarancji na 3 lata a ja mam go już siódmy rok i jego żywotność jest na poziomie 96%.

Tylko w teorii. W praktyce przy zadaniu które potrafi zjeść gigabajty pamięci w kilka sekund taki plik nie jest w stanie wiele pomóc, ponieważ komputer będzie chodził tak powoli po zapełnieniu pamięci, że z dostępem do menedżera zadań będzie problem.

W zależności od wersji systemu ilość zalecanego miejsca na swap zmienia się:

Windows 7 potrafił dla 8GB RAM dorzucić około 12GB swapu :stuck_out_tongue_winking_eye:

Swap to w linuksie.
No i naucz się czytać małolat co to pamięć Dostępna. Pamięć w Użyciu. Pamięć po Kompresji.
Do czego odnosi się współczynnik Zadeklarowanej X / Y.
Co to Buforowana.
No i Pula stronicowana i Pula niestroicowana.
Wystarczy google

Jak dla mnie komputer szybciej chodzi gdy jest wartość tego pliku stronicowania ustalana przez system. Na pewno Mozzila szybciej chodzi niż jak było ustawione : 4096 wartość początkowa i 4096 wartość końcowa . Nie wiem jak to wpływa na płynności rozgrywki w grach bo nie sprawdzałem ale jak będę miał czas to sprawdzę .

To nie ma wpływu na gry.

Jaśnie Wielmożny Panie Ekspercie.
Wyraźnie napisałem że różne wersje systemu różnie zarządzają domyślnym przydziałem miejsca dla pliku wymiany.

czy to prawda, czy nie każdy może łatwo sprawdzić za pomocą np. virtualboxa.

Nobla za to odkrycie. Ja dodam jeszcze że różni ludzie różnie ustawiają jego wielkość. A bywają i tacy co ten plik mają w d…

Ale dla użytkownika ma spore znaczenie, ponieważ w W10 dostanie kilka giga swapu, a W7 zje kilkadziesiąt GB, a można to miejsce lepiej wykorzystać.