Jak stworzyć mechanizm zgodny z poniższym?
Odczytuję lokalizację plug-inu z bazy danych, otwieram z niego odpowiednią klasę wewnątrz silnika mojego programu.
Jak stworzyć mechanizm zgodny z poniższym?
Odczytuję lokalizację plug-inu z bazy danych, otwieram z niego odpowiednią klasę wewnątrz silnika mojego programu.
Podałeś zbyt mało szczegółów. Jakiego plug-ina? Co to znaczy, że otwierasz z niego klasę? Bez tych informacji pomóc może jedynie szklana kula.
Nie mam pod ręką akurat szklanej kuli, ale zgaduję że chodzi o system pluginów ;).
slepcu , pomogłeś mi po raz kolejny!
Tylko zastanawiam się, czy ta metoda zadziała na spakowanych klasach w plikach JAR?
Zadziała, ale olej zaakceptowaną odpowiedź w tym linku i przejdź od razu do tej drugiej. Szybko napotkasz przy pierwszym podejściu ścianę przy usuwaniu czy przeładowywaniu “pluginów”. Nie tak łatwo jest usunąć klasę z classloadera. OSGi to w sumie najlepsze co może być w tej kwestii, sprawdzone, stabilne, działające, przetestowane, działają w oparciu o to naprawdę duże projekty - można spokojnie nazwać to standardem mimo, że nie jest częścią specyfikacji Java.
Czy to oznacza zmianę języka programowania, czy dodanie dodatkowej biblioteki? Może źle czytam albo mój mózg poszedł spać.
U mnie, jak użytkownik będzie chciał usunąć plugin, usunie wpis z bazy danych i zresetuje automatycznie aplikację.
Jeśli będzie chciał przeładować pluginy, zresetować będzie musiał aplikację.
Czy to co napisałem wyżej ma sens?