Plug & Play Configuration Error


(Bodzia) #1

Właściwie to stało się to ponownie. Pierwszy raz po uporczywym włączaniu i wyłączaniu samo się naprawiło.

Teraz niestety nie chce sie naprawić. A problem jest taki:

Zaraz po załączeniu komputera , w górnym lewym rogu na czarnym tle wyskakuje ( w niskiej rozdzielczosci) napis:

PLUG & PLAY CONFIGURATION ERROR

Strike the F1 key to continue, F2 to run the setup utility

po nacisniecu F1 Windows zaczyna sie logowac .....ukazuje się logo Windowsa, wszystko przebiega normalnie do momentu kiedy jest czas na ukazanie się pulpitu. Wtedy pojawia sie czarny ekran i po dopiero około 5 minutach ukazuje się kursor (na srodku) lecz nie przesówa sie płynnie tylko papi.

Z tym czarnym ekranem nic się nie zmienia obojetnie jak dlugo sie czeka.

Aby wybrać opcje F2 musze wyłączyć komputer, bo nic nie działa

Po ponownym załączeniu jeśli wybiore F2 to przenosi mnie do Biosu.

Niestety nie widze tam nic do zmiany ( wszystko tam dla mnie wyglada normalnie) więc po wyjsciu chce uruchomic windows normalnie.....i znów czarny ekran.

Nie mam pojecia co to jest. Pomocy ludewczkowie prosze.


(k-9) #2

aa masz zainstalowane sterownik do kary graficznej?


(Jacek Bydgoszcz) #3

Załaduj domyślne ustawienia biosu.


(Bodzia) #4

sterowniki do karty wgrane nowe rok temu .

W biosie nic nigdy nie było zmieniane, i jeśli nie mam pewności na 100%

że tam coś jest nie tak , to wole nie ruszać.

chyba ze wiadomo, że tam trzeba coś zmienić.

a jeśli tak to co?


(Jacek Bydgoszcz) #5

Domyślne ustawienia nic Ci nie zepsują.


(Bodzia) #6

a jak sie je zmienia?


(Jacek Bydgoszcz) #7

Szukaj opcji Load Optimized Defaults lub podobnej.


(Bodzia) #8

jakiej opcji, bo ja widze kwadraciki

Złączono Posta : 21.10.2007 (Nie) 22:16

nadal bez zmian, komp nie dziala.


(robert janczura) #9

Cześć,

Robisz tak:

Odłączasz wszystko od komputera, łącznie z kablem zasilającym.

Zostaw tylko myszke, klawiature i monitor, ale podłączony do komputera tylko kablem głównym, jeśli monitor ma jeszcze kabel USB to należy go odłączyc w tej chwili. Podłącz teraz kabel zasilajacy komputer. (powinien on być odłączony od komputera na około minute)

Uruchom komputer.......powinien działać. Jeśli nie działa daj znać.

Jeśli działą to teraz możesz podłączyć ( po kolei) wszystkie urzadzenia jak drukarka, kamerka, kontroler do gier, itp itd za kazdym razem dajac wystarczajaco czasu na zainstalowanie sie tych urządzeń.

Teraz jest dobry czas na odświerzenie sobie sterowników do tych urządzeń.

:stuck_out_tongue: pozdrowienia


(Bodzia) #10

Działa.

Możesz mi powiedzieć dlaczego tak miałam?

Co źle zrobiłam?


(Awalcz) #11

Jakiś sterownik nie zainstalował się do końca.


(robert janczura) #12

tak , najprawdopodobniej któryś ze sterowników, był uszkodzony.

Pozatym spotkałem się też z podobną reakcją komputera, gdy się

zmieni gniazdo USB dla jakiegoś urządzenia, i podepnie do innego gniazda USB.

Naturalnie nie jest to regółą, a moja wiedza na ten temat jest niewystarczająca,

abym Ci mógł wytłumaczyć dlaczego się tak dzieje

( zaszczegam , że nie zawsze.......co jest jeszcze bardziej interesujące).

Pozdrowienia.