Płyta Asrock nie startuje przy włożeniu FX 4100

960GC-GS FX BIOS wszystkie ale obecnie ostatnia wersja 1.70
FX 4100 FD4100WMW4KGU - sprawny na 100%
Sytuacja dokładnie jak w temacie. Inne procesory (przynajmniej nie FX bo fx mam tylko tego) działają normalnie lub pół normalnie.
Athlon 64 X2 4400+ i 5000+ działają ok
Athlon II 260 tylko z DDR2
Po włożeniu FX 4100 płyta nie startuje poprawnie, uruchamia sie tylko zasilanie, żadnych komunikatów, świateł, dźwięków znaków dymnych czy cieplnych. Można ją wtedy wyłączyć przez przytrzymanie guzika power. Po zamianie procesora na inny działa normalnie.

Co zrobiłem:

• różne zasilacze / pamięci (chociaż majstrowanie pamięciami i tak nie ma sensu bo to czy jest pamięć czy wg jej nie ma to dla płyty nie ma znaczenia)
  • Wszystkie możliwe wersje biosu dostępne na stronie producenta,
  • nowa bateria
  • modlitwa

Uprzedzam że płyta obsługuje ten procesor nawet na domyślnym biosie.
Uruchamiam na surowo ( zasilacz obudowa płyta procesor głośniczek i tyle.)

jakieś pomysły ?

Lista wspieranych CPU okresLa Fx-410 ale BlackEdition:
FD4100WMW4KGU(BE)

A Ty masz zwykłego ?

P.S. Jaka modlitwa ?

FD4100WMW4KGU
black edition
3,6GHz
Ojcze nasz

a i wersja biosu (finalna 1.7) ma wgraną listę obsługiwanych procesorów i przy próbie uruchomienia modelu z poza niej ma informować stosownym komunikatem

czego nie robi

…. najgłupsze, ale i podstawowe pytanie w tej sytuacji, czy widziałeś ten procesor pracujący na innej płycie by mieć 100% pewność, że działa, czy kupiłeś na Allegro używany-niesparwdzamy?

Tak procesor z Allegro
będę miał inną płytę na AM3+ na dniach
ale sprzedawca twierdzi że procesor jest sprawny.

Twierdzenie takie jakkolwiek może być niestety niezgodne ze stanem rzeczywistym… :frowning: Koniecznie trzeba przetestować procesor. Tym bardziej, że inne działają poprawnie. A tutaj nie dzieje się nic. A jak zachowuje się płyta, gdy w ogóle nie ma procesora w gnieździe? Czy nie podobnie jak z włożonym tym FX’em?

uruchomienie płyty bez procesora nie wyrządzi jej krzywdy ?

Nic nie powinno się stać. Oczywiście płyta z powodu braku procesora nie przejdzie testów POST - pytanie, czy będzie pikać?

Bez procesora sytuacja jak z FX
uruchamia się zasilanie ( wentylatory ) i tyle.
po włożeniu Athlona 64 5000+ już normalnie wykonuje próbę bootowania z dysku

To generalnie masz odpowiedź na to, co się dzieje. Oczywiście dla pewności lepiej uruchomić CPU na innej płycie, ale na 99,9% to uszkodzony procesor.

Procesor sprawdzony na innej płycie Asrocka (960GM-VGS3 FX ) i działa normalnie.
sprawdziłem na tej problematycznej płycie jeszcze inny procesor Athlon II 260 - tym razem wynik mieszany
tzn
na pamięciach DDR2 działa ale na DDR3 już nie.

Może ten konkretny DDR3 ma za wysokie taktowanie dla tego procesora?

jest też kwestia napięcia DD2 - 1,8, ddr3 1,5 ddr3l 1,35

ale ten Athlon II był uruchamiany z pamięciami DDR3 z swojej płyty 960GM-VGS3 FX
1333 tam mu odpowiadało a na tej co chce zamontowac FX już nie

Skupmy się na FX bo to jego chce uruchomić

Jeśli chodzi o napięcia to może problem powinien występować gdy są różne typy pamięci jednocześnie ale ja uruchamiałem tylko na DDR2 1.8V lub DDR3 1.5V (DDR3L nie jest obsługiwane)
Chociaż wydaje mi się że przy różnych typach pamięci powinno też działać tylko na szubkości tej wolniejszej