Witam. Mój obecny rupieć to już w sumie pradziadek. Chciałbym dać mu drugą młodość.
CPU: Intel Xeon E5450 chłodzenie Spartan 3
RAM: 8GB DDR2 800Mhz
GPU: GTX 650 Ti Boost 2GB Windforce Gigabyte
Płyta: ASUS P5Q Pro
SSD: 128GB Kingston
HDD: 1TB
Zasilacz: Thermaltake 530W 80+
Obudowa: Nie pamiętam - jakaś gamingowa sprzed 3 lat z trzema wentylami
Jeżeli chodzi o zasilacz to ma około 2 lat, nie robiłem żadnego OC a jeżeli chodzi o gry czasem pykne sobie w World of Warships. Na kartę graficzną chwilowo nie pozwala mi budżet, ale będzie następna do wymiany (możecie coś polecić) do MOBO + CPU+ RAM? Bardzo będę Wam wdzięczny
Ryzen 3100/I3-10000F + 16 GB RAM plus płyta po procek za ~~300 zł.
Z 6 rdzeniowcami się nie zmieścisz, ale te 4ki z HT też dają radę.
Pytanie tylko czy wolisz niebieskich, czy czerwonych i w jakim sklepie chcesz brac (ceny się mocno mogą róznić).
Myślę, że teraz to chyba lepiej się wyjdzie na czerwonych w sumie mi to różnicy nie robi, a tak na serio nie miałem nic od AMD nigdy :). Jakbyś mógł podać linki do tych trzech rzeczy byłoby super. Oby wszystko latało lepiej niż teraz.
Porównywalne, a jeżeli mocniejszy, i3 może być nieco mocniejsza w single core w jednym teście (i grach ewentualnie), ale to raczej chyba 3100 jest obiektywnie na plus.
Patrząc na wykresy, nie analizowałem metodologii i czemu np. czasami dany procek jest 2x, to wyniki mieszane. Trzeba by policzyć w ilu testach który, może i i3 wygra, ale raczej minimalnie, dla mnie one są ~~ równe. Brać tańszy lub ulubiony kolor.
Nie bierz 3300X, to trochę półśrodek niby ładnie podkręcony, ale ja bym brał albo i5-10000F albo Ryzena 3600. Jednak 6 rdzeni i 12 wątków jest bardziej perspektywiczne. Do 3300X coś pokroju 2060Super/2070 bym widział, z 3000 to pewnie 3060(ti), 3050TI bym nie brał, żałosna NV dała tylko 4 GB VRam…