Płyta ECS L4VXA2 i USB


(.ch4d) #1

Pierwszy raz mam problem i się zwracam na forum ;]

A więc mam płytkę ECS'a L4VXA2 i problem z wejsciami USB.Podłaczam cyfrówkę wykrywa mi kabel lecz występuje błąd i nie moge go w ogóle zainstalować.Sciągąłem wszelkiego typu stery do płyty/usb i nic.Tak samo mam z komórką i kablem USB,kabel się instaluje wszystko wporzo ale komputer nie wykrywa komóry ( tj. SE T300 ) i z drukarką też. Niedawno spaliła mi sie stara płyta główna dlatego musiałem wymieniać na tą,a że rzadko drukuje to nawet nie zauważyłem że drukara siadła tj. nic nie drukuje (czyściłem dyszę,nabijałem i nic ) Ruszają się kardridże wszystko normalnie wygląda tylko nie wypuszcza tuszu. Wydaje mi się że to też przez USB.Jutro kupie przejścówkę na RS'a i zoabcze co z tego bedzie.Ale dalej mam z resztą problem.Proszę o pomoc!


(Focus89) #2

Jak rzadko drukujesz, to możesz mieć zaschnięte kartridże. Jeśli nie leci z niego tusz to wkładasz końcówkę kartridża na powiedzmy godzinę do letniej wody i powinno sie odblokowac. Potem wycierasz chusteczką lub czymś podobnych zeby nie było wody i sprawdźczy druknie.

Co do tego USB tonei wiadomo czy jest uszkodzony. Możesz mieć n. walnięty system, a jak podpinasz telefon to mozliwe, że potrzebujesz do niego sterowników.


(JNJN) #3

A jaki masz system,USB jaka wersja 1.1 czy 2.0.

Co pokazuje menadzer urządzeń w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej.


(.ch4d) #4

USB 2.0 , co do drukarki jest napisane że "czyściłem,napełniałem".Telefon nie jest walnięty bo na starej płycię podłączałem go normalnie.W menadzerze urządzeń porty usb są normalnie pokazywane lecz jka połdączam cyfrówkę wyskakuje mi znak zapytania (mam sterowniki próbuje zainstalwać i nic :confused: ) NA tym samym przykładzie działa/nie działa drukarka - niby jesr przesył danych lecz nie ma transferu i telefon tak samo,jest telefon a się z nim nie łaczy( są zainstalowane sterowniki,kabel też - w menadżerze urządzeń działa poprawnie ),a zbiegiem okoliczności nie są walnięte 4 czy 6 slotów USB prawda ? Wina software'u ( chyba )


(JNJN) #5

Odłącz wszystkie wtyczki z gniazd USB kompa.

Menadzer urządzeń i odinstaluj wszystko co kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej - ma być pusto ,restart kompa i system zainstaluje ponownie porty USB sprawdź jak się zainstalowały w menadzeże i czy wszystko gra.

Dodatkowo w kontrolerze uniwersalnej magistrali szeregowej i głównych koncentratorach USB (wszystkich) zakładka zarządzanie energią odptasz zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii.OK restart kompa.

Wgraj najnowsze stery do płyty głównej.

I sprawdzaj działanie USB.


(.ch4d) #6

Dobra,wszystko działa.Przestawiłem na chwilkę w bios'ie tj. zamknełem USB i zainstalowałem stery otworzyłem i działa.Co do drukarki to poprostu zrąbana jest.


(Lelefon) #7

Odkopuję temat, ponieważ mam ten sam problem z tą różnicą, że w system nie widzi żadnych portów USB. Dodatkowo nie chodzi mi dźwięk(mimo, iż mam zainstalowane sterowniki :? ) Posiadam płytę P4IBASD, procesor Intel Pentium 4 1,5 GHZ, 374 RAM, Karta Dźwiękowa Intel 82801BA. Proszę o pomoc, gdyż USB jest mi niezbędnie potrzebne.