Moja płyta główna to Gigabyte B450M DS3H, a na przód chciałem dać zakupiony kiedyś AAB Cooling Super Silent R12.
Pytanie brzmi, jaką przejściówkę kupić by uruchomić wentylator ? Mogę podpiąć najlepiej przez molex, ale potrzebuję jakiejś przejściówki bo mój zasilacz SilentiumPC 500W Vero L2 Bronze nie ma odpowiedniego wejścia. Aaa i co ważne, ta przejściówka MUSI mieć jakiś rezystor, aby wentylator na spokojnie leciała nie na pełnych obrotach.
Druga sprawa mam GTX 650. Założyłem wentylator AAB Cooling Super Silent Fan 12 Pro ucinając przewody i połączyłem z wtyczką z starego chłodzenia. Żółty kabelek nie jest podpięty bo grafika ma wtyczkę 2 pinową. Chłodzenie jest bardzo ciche, ale temperatury sięgają 80 stopni.
Według HWMonitor z minimalnych 30% karta dźwiga obroty wentylatora tylko do 38%.
Dlatego szukam taniego i cichego wentylatora, który będzie zmieniał swoje obroty napięciem, które da mu karta graficzna. Myślę, ze do 15zł o wymiarze 10cm (edit 9,2cm) się znajdzie ?
Dodam jeszcze, że mogę kabelki pociąć itp gdyby trzeb było.
Jeśli chodzi o drugą sprawę to znalazłem NVIDIA Inspector, w którym można zmieniać taktowania i szybkość wentylatora.
Dziwi mnie, że maksymalna szybkość wentylatora to tylko 63% .Więcej się nie da. A za wentylator obecnie robi wiatrak z chłodzenia od Ryzena. Jeszcze musiałby, sprawdzić jakie maksymalne temperatury i maksymalne ustawienie szybkości będzie na wentylatorze 12cm… ale mi się nie chce już bawić. Za dużo. Obecnie temperatury w FurMark dochodzą do 79stropni.
Co do pierwszego pytania - wentylator ma takie złączki?
Jeśli tak, to podpinasz albo pod molex z zasilacza albo pod płytę główną.
A drugi wentylator nie wpinałbym pod złączkę na grafie, tylko też pod moleksa.
Właśnie problem w tym, że wentylator miał złącze molex ale żeńskie. Znalazłem w swoich gratach molex męski. Nożyczki użyte, kable przecięte, koszulki termokurczliwe użyte i działa.
Ten wentylator dałem z przodu obudowy SilentiumPC Regnum RG1 Pure Black.
Przy okazji temperatura na grafice spadła do 74stopni (maks). Czyli zysk 5stopni jednym bezgłośnym wentylatorem
Na wszelki wypadek mam ustawione na grafice wentylator maks (tutaj jest top 63%) do tego taktowanie rdzenia i ram o -40MHz.
Krzywa obrotów wentylatora z obudowy ustawiona tak, aby było cicho i wystarczająco chłodno.
REASUMUJĄC
Działa wszystko jak trzeba