Witam. Poszukuję dobrej płyty głównej pod procesor i5 660 oraz do obsługi RGB w obudowie Sharkoon TG4 RGB. Będąc w temacie jaką kartę graficzną polecacie pod tę płytę. Pozdrawiam
Chłopie, spóźniłeś się o 10 lat.
Jeżeli chcesz na tym składać, to wywal i bierz Ryzena1200/Athlona200.
Jeżeli masz cały komputer gratis, to bierz pierwszą z brzegu, i tak pewnie szybko padnie. Co do grafiki (do gier?) … do takiego złoma cokolwiek trudno polecić, procesor wszystko nowoczesne ograniczy, a PCIE, jeżeli trafisz w wersji v1, to już tragedia. Z używanych pewnie 750TI/rx 460 czy 1050. Z nowych za niecałe 350 zł sa RX 560(D), w cos tam pograsz, ale raczej nie na wysokich i w wysokim FPS.
Mówiąc w skrócie obudowę wygrałem w konkursie, prócz tego mam zasilacz SEASONIC S12II-430 (SS-430GB ACTIVE PFC) i kombinuje jak złożyć tanio, a dobrze. Ta i5 w padła w ręce też przez przypadek i myślałem, ze zrobię coś pod to.
Może celować w te “niskie” i7 np. 2600 i robić coś pod to?
Jaki masz/zakładasz budżet?
Nie zastanawiałem się nad tym. Myślę, że 1500, w ostateczności 2000 zł i chodzi mi o to by w tej cenie kupić płytę, procesor, ram i kartę graficzną. Pewnie będzie ciężko, ale może uda się czasami coś upolować na olx/allegro. Ogólnie chcę to wszystko składać na spokojnie, rzecz po rzeczy
Pan Pesymista, da się. Tylko nie zbliżać się do “niskich” i7, wysokie przed premierą nowej 10 generacji tez omijac.
Ryzen 2600 + płytka b450 4 sloty RAM + RAM 2x4 GB + RX 570 4 GB = 1800
Wrzuciłem, jak chcesz grać, jeszcze duży, tani SSD- jak masz stary HDD, to przyda się. Dodatkowo do obudowy , przy RX, przydadzą się dwa tanie wentylatorki do zrobienia “przeciągu”.
https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=605805
Super! Dziękuję bardzo za poświęcony czas!