Płyta główna, a procesor

Witam. Chciałbym dowiedzieć się jaki najsilniejszy procesor podejdzie pod moją płytę główną.

Obecnie posiadam CPU - Intel Core 2 Duo E6750 @ 2.66GHz
Technologia Conroe 65nm

Płyta główna - Hewlett-Packard 0AA8h (XU1 PROCESSOR)

Komputer to HP Compaq dc7800

To jakieś poleasingowiec firmowy?
Normalnie część osób bierze modowane xenony (ryzyko + bios), dobrym i tanim wyborem jest też q6600, z najmocniejszym nie szalej. Tych 3% w nowych aplikacjach nie zobaczysz, a cena będzie wyższa. Rozważ też dorzucenie Ram do 8, jak masz mniej.

Tak, poleasingowiec firmowy.

Co do RAMu mam 5 GB i właśnie rozważam dobicie do 8 GB.

Widziałem również, że goście wkładają CORE2DUO E8400 do takiego PCta, opłaca się?

Jeszcze jedno pytanko które mnie zastanawia czy Core i3 3220 podejdzie.

Reasumując brać q6600 (jeśli chodzi o gry i zwyczajne użytkowanie)?

jak wbijesz młotkiem, inny socket.

Nie wiem
6600 potrzebuje więcej Watów, ale będzie też lepszy, bo 4 rdzenie fizyczne.
Pewnie w środku masz jakieś lipny zasilacz typu 300w i 180w na 12V, ten procek jakieś 100 łyka, reszta z 70, a karta?

Faktycznie lipny zasilacz bo 240W max jest napisane.

Wystarczy taki zasilacz pod taki procesor czy trzeba też zasilacz wymienić?

Karta : 1024MBATI AMD Radeon HD 7000 series (Dell)

Ta karta to zewnętrzna, tzn. masz tam wsadzoną osobną płytkę? (powinien być numer coś na niej pomiędzy 7350 a 7850). Bo na oko to wygląda na jakaś integrę w płycie, czyli nie pograsz na niej.
ANo trzeba by wymienić, wypadałaby jakaś 350, używane porządne lub nowe noname masz po około 60 zł…

Tzn. jeśli chodzi o kartę graficzną to kupiłem nie dawno tylko tak dla picu za 50 zł, bo stara mi się spaliła. Grafika zintegrowana jest, ale tak jak napisałeś, nie pogra na niej.
Co do zasilacza to rozglądnę się i wymienie.

Za taki majątek pewnie 6450 lub 5450 ;-)?
Do neta i youtube wystarczy.

Co do zasilacza, sprawdź wymiary i złącza, mogą być nietypowe.
Co do samego wyboru, to nie wiem czy markowe za 130ZŁ o mocy 350w nie będą warte tyle co połowa tego komputera, jak chcez taniej to weź używany lub noname, ale noname minimum 400, bo pod obciążeniem one mogą łatwo …:wink:

Dokładnie tak, 6450 :smiley:

Okej, dzięki wielkie za informacje :slight_smile:

W razie gdybym nie znalazł odpowiedniego zasilacza za rozsądne pieniądze, odpuszczać procesor czy na ryzyk fizyk? :smiley:

Ile tam masz na 12V?
core2duo ze 100
płytka z 70
karta z 30
Razem z 200, może tyle masz na 12

Pójdzie, zadziała stabilnie, ale przy czymś “wymagającym” np. youtube/ grze, to raczej w peaku będzie za mało, tak z 240 W bym widział optymalnie, na 100% używki… niezbyt to widzę.

Co do ceny, możesz kupić jakaś używaną 350-400, po 20-30 zł są. W takim secie, to bym raczej nie bawił się w certyfikaty… :wink:

Okej, dzięki wielkie za objaśnienie!

Myślę, że temat do zamknięcia :slight_smile: