Płyta główna do ryzen 3 1200

Obecnie posiadam gigabyte a320m-s2h która nie nadaje się do OC więc chciałbym ją wymienić.
Budżet 400zł max, chyba że sprzedałbym obecną płytę to wtedy ±150zł więcej mogę wydać.

Mam grafikę gtx 1650 super i karta z ryzenem 3 1200 nudzi się niemiłosiernie. Wykorzystanie w grach na poziomie 20-30%

W przyszłości będę brał innego ryzena ale póki co przez najbliższy rok zostaje obecny.

Na pewno na chipsecie B450. W tym budżecie wybierasz pomiędzy płytami mATX (np. MSI B450M PRO-VDH MAX), płyty ATX dopiero startują od 400 PLN (np. MSI B450-A PRO MAX). Trafiają się ATXy poniżej 400 PLN, ale musisz szukać na promocjach. W budżecie do 550: MSI B450 TOMAHAWK MAX albo GIGABYTE B450 AORUS PRO.

Poleciłbym Ci ASUS TUF B450‑PRO GAMING, bo fajna płyta, chłodna i ma spore możliwości, ale skubana piszczy mi cewkami pod obciążeniem po OC :wink:

1 polubienie

Po co?
To bez sensu.

Na OC zyskasz może z 5-10% przy takim procku głowy nie urwie to, a dojdzie jeszcze lepsze chłodzenie za 100.

Lepiej sprzedaj procesor za 150zł i za te pieniądze kup sobie Ryzena 3100/1600 zależnie jakiego wesprze ta płyta.

Wtedy faktycznie wykorzystasz kartę w 100%. Chociaż płytę tez bym wymienił, mimo wszystko to biurowa i nie wiem jak tam z grzaniem w grach. Pchnąłbym płytę i procek za może 300-350, Twoje 400 i za 700 zł może coś dostaniesz już z promocji. :wink:

1 polubienie

Nie wiem, czy jest sens teraz wymieniać, aczkolwiek jeżeli już to przynajmniej
MSI B450-A PRO MAX

1 polubienie

Ogólnie to z obecna płytą nie ma problemów tylko ten brak OC trochę boli.
Po namyśleniach zdecydowałem że sprzedam ryzena 3 1200 za ok 100zł a za 500-600 kupię mocniejszego ryzena.

Sprawdź tylko, czy A320 obsłuży, raczej nie, 3xxx, 2xxx powinna. Najlepsza chyba to 1600/1500/1400 do wyrwania z używek. Pewnie na 1400 największa szansa. Z nowymi ceny moga być mało opłacalne. :wink:

A320 obsługuje całkiem sporo procków:
https://pl.msi.com/Motherboard/support/A320M-PRO-VH-PLUS#support-cpu

Niby tak, ale teoretycznie. Ja juz przy 6 rdzeniowcach bym się zaczynał bać, a 1700 czy 3900 na takiej płytce…:wink:

Z tego co pamiętam, na wykresie gdzieś wydziałem że A320 miały tylko do Ryzenów 2xxx sięgać.

A320 to największa bieda jaką można sobie wyobrazić. Chipset nie wspiera PBO (precision boost overdrive, ogromna wartość dodana nowych Ryzenów), a OC zapewne jest możliwe tylko na drogich płytach tej serii. Ogólnie: uciekać, przynajmniej do B450.

Kupiłem właśnie takie coś, da się na tym coś podkręcić? i Goodram 2666 8 gb, ryzen 1200 AF

Teoretycznie, praktycznie nawet kawałka aluminium nie masz na sekcji zasilania i pewnie szybko będzie cieplutko…

Nie podjąłbym się podkręcania na tej płycie.

Będzie w poniedziałek , dam znać jak z wydajnością i tid
Wiem, że poszedłem po najniższej linii oporu, i lubie swojego Della, ale chyba czas na zmiany.
Ten ryzen bez podkrecania ma 2000 więcej w passmark, i w sumie chłodzenie też nabyłem, używane, ale tanio

Ta płyta to jest wynik (cena, jakość, możliwości) +kilka godzin grzebania w necie. Cudów się nie spodziewam.

DSH B450 pozwoliłaby na OC ze 100, czy 200 - wyżej podobno sie grzeje już. :wink: A cena tez zwykle do 300. :wink: