Obecnie posiadam gigabyte a320m-s2h która nie nadaje się do OC więc chciałbym ją wymienić.
Budżet 400zł max, chyba że sprzedałbym obecną płytę to wtedy ±150zł więcej mogę wydać.
Mam grafikę gtx 1650 super i karta z ryzenem 3 1200 nudzi się niemiłosiernie. Wykorzystanie w grach na poziomie 20-30%
W przyszłości będę brał innego ryzena ale póki co przez najbliższy rok zostaje obecny.
Na pewno na chipsecie B450. W tym budżecie wybierasz pomiędzy płytami mATX (np. MSI B450M PRO-VDH MAX), płyty ATX dopiero startują od 400 PLN (np. MSI B450-A PRO MAX). Trafiają się ATXy poniżej 400 PLN, ale musisz szukać na promocjach. W budżecie do 550: MSI B450 TOMAHAWK MAX albo GIGABYTE B450 AORUS PRO.
Poleciłbym Ci ASUS TUF B450‑PRO GAMING, bo fajna płyta, chłodna i ma spore możliwości, ale skubana piszczy mi cewkami pod obciążeniem po OC
Na OC zyskasz może z 5-10% przy takim procku głowy nie urwie to, a dojdzie jeszcze lepsze chłodzenie za 100.
Lepiej sprzedaj procesor za 150zł i za te pieniądze kup sobie Ryzena 3100/1600 zależnie jakiego wesprze ta płyta.
Wtedy faktycznie wykorzystasz kartę w 100%. Chociaż płytę tez bym wymienił, mimo wszystko to biurowa i nie wiem jak tam z grzaniem w grach. Pchnąłbym płytę i procek za może 300-350, Twoje 400 i za 700 zł może coś dostaniesz już z promocji.
Ogólnie to z obecna płytą nie ma problemów tylko ten brak OC trochę boli.
Po namyśleniach zdecydowałem że sprzedam ryzena 3 1200 za ok 100zł a za 500-600 kupię mocniejszego ryzena.
Sprawdź tylko, czy A320 obsłuży, raczej nie, 3xxx, 2xxx powinna. Najlepsza chyba to 1600/1500/1400 do wyrwania z używek. Pewnie na 1400 największa szansa. Z nowymi ceny moga być mało opłacalne.
A320 to największa bieda jaką można sobie wyobrazić. Chipset nie wspiera PBO (precision boost overdrive, ogromna wartość dodana nowych Ryzenów), a OC zapewne jest możliwe tylko na drogich płytach tej serii. Ogólnie: uciekać, przynajmniej do B450.
Będzie w poniedziałek , dam znać jak z wydajnością i tid
Wiem, że poszedłem po najniższej linii oporu, i lubie swojego Della, ale chyba czas na zmiany.
Ten ryzen bez podkrecania ma 2000 więcej w passmark, i w sumie chłodzenie też nabyłem, używane, ale tanio