Płyta główna do wymiany?Jaką kupić?

Witam.Niedawno pisałam o wymianie dysku twardego a teraz najprawdopodobniej muszę wymienić płytę glowną.Wczoraj komp bardzo mulił i musiałam go zresetowac.Teraz po uruchomieniu jest czarny ekran.Nie można uruchomić w trybie awaryjnym.Podaję specyfikacje:

To jest śmieć, zacznij od wymiany tego czegoś na renomowany zasilacz.

Tu masz czarną listę producentów zasilaczy, wyjaśnienie czemu to są śmiecie a poniżej listę renomowanych producentów: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Przejrzałem na szybko twoje wcześniejsze tematy i dziwię się że nikt cię nie pytał o zasilacz ani nie napisał że ten zasilacz się nadaje do wymiany tam gdzie napisałeś jego nazwę.

Zasilacz to podstawa, te śmiecie z czarnej listy powodują najróżniejsze problemy od niestabilności zaczynając przez uszkadzanie innych części a nawet mogą wybuchnąć i spalić całego kompa.

Zacznij od wymiany zasilacza a jeśli problemy pozostaną to dopiero potem wymieniaj kolejne części bo ten co masz mógł już nieodwracalnie uszkodzić inne (przyjrzyj się czy na płycie głównej nie ma napuchniętych kondensatorów).

Dziękuję za odpowiedź.Wymienię zasilacz na któryś z tych proponowanych.A co oznaczają te napisy które pojawiają się na monitorze po uruchomieniu kompa?

ehh widzę że to częsty problem :smiley: / wejdź w biosa i zakładkę BOOT i ustaw dysk twardy jako pierwszy i usuń całkowicie pozycję z “LAN” w nazwie bądź przesuń na sam dół

u mnie jest też coś takiego w biosie jak sprawdzanie sieci LAN przy bootowaniu . wyłącz to w biosie

Dzięki wszystkim za pomoc.Okazało się,że kabel który łączy płytę główną i dysk twardy był do wymiany.

Założyłam nowy i jest ok.Na razie działa,ale zasilacz i tak wymienię na nowy :wink: .Pozdrawiam.