Otóż, mam w kompie płytę główną ECS-K7S6a i mam w niej procesor o taktowaniu tylko 1ghz, w związku z tym chciałbym wymienić go na np. 2ghz, wtedy bym mógł zainstalować sobię lepszy system operacyjny niż już znudzony XP:/ ale też zyskał bym możę na grach bo by szybciej chodziły. I stąd moje pytanie - prosiłbym o fachową odpowiedź z linkiem do sklepu (lub Allegro) gdzie miałbym do wyboru procki właśnię pod tą płytę:) bo to jest bodajże Socket A ? I aby były tanie.
To może pora na wymianę na coś o wiele bardziej nowszego, dwu rdzeniowego x64 przynajmniej z pamięciami DDR3. Bo szczerze to już do muzeum się nadaje. Sam właśnie niedawno 20 takich płyt i procków nawet 2500+ (Barton) na utylizację puściłem. Poza tym sprawdź czy przypadkiem nie masz tam już popuchniętych kondensatorów co jest standardem w płytach ECS-a.
Nic nie jest popuchnięte, komp śmiga dobrzę. A wymienić chcę procka na lepszy bo wtedy napewno przyśpieszy to jego działanie, a dołożę jeszczę jedną kość RAM-u i będę miał 1ghz.
Co do kupna nowego, to niestety ale nie mam kasy na kupno nowego kompa. I dlatego chciałbym do tego dołożyć już przynajmniej tego procka lepszego - bo nawet tanio wyniesie to mnie.
Musisz skontaktować się ze sprzedającymi. Co do gwarancji to na pewno nie jest to gwarancja ani od AMD ani od żadnego polskiego importera. Jest to gwarancja (o ile faktycznie jest) od sprzedającego - widocznie ma na tyle tych procków, że może sobie na to pozwolić albo jest tak pewny ich sprawności, że taką gwarancję daje.
Jeżeli zdecydujesz się na zakup tego procka z roczną gwarancją, zażądaj faktury VAT na osobę fizyczną i pisemnej gwarancji.
Co do procka to już musisz Sam podjąć ostateczną decyzję
Sprawa BIOSu wygląda następująco:
musisz przygotować dyskietkę startową 1.44MB;
zgrać na nią pliki pobrane ze strony ECS (flash utility oraz plik z ROMem - nowy BIOS 1.0f);
uruchomić komputer, startując z dyskietki (trzeba ustawić priorytet bootowania w BIOSie);
wykonać procedurę flashowania BIOSU;
po poprawnym zakończeniu komputer zrestartuje się i będziesz musiał skonfigurować BIOS ponownie;
Wszystko co potrzeba do wgrania BIOSu jest opisane na stronie ECSa.
Operacja flashowania jest operacją niebezpieczną. Nie zawsze kończy się ona poprawnie. Jeśli nigdy tego nie robiłeś skorzystaj z pomocy kogoś bardziej doświadczonego.
No nie robiłem, alę czy może być PenDrive ? Ponieważ takiej dyskietki już nie mam, oraz ta stacja dyskietek jest wyjęta. A koniecznie musowo aktualizować dla procka 2.0 Ghz ? Czy bez aktualizacji obyło by się gdybym kupił procek 1.8 Ghz ?
Dzięki za linka. Ale przecież na płytkę CD można nagrać gdy komp jest uruchomiony, np. Programem Nero ? A potem zamiast zabaw z dyskietką to użyje się nagranej płyty CD ?;>