Płyta główna ECS-K7S6a - dobranie procesora

Witajcie koledzy,:slight_smile:

Otóż, mam w kompie płytę główną ECS-K7S6a i mam w niej procesor o taktowaniu tylko 1ghz, w związku z tym chciałbym wymienić go na np. 2ghz, wtedy bym mógł zainstalować sobię lepszy system operacyjny niż już znudzony XP:/ ale też zyskał bym możę na grach bo by szybciej chodziły. I stąd moje pytanie - prosiłbym o fachową odpowiedź z linkiem do sklepu (lub Allegro) gdzie miałbym do wyboru procki właśnię pod tą płytę:) bo to jest bodajże Socket A ? I aby były tanie.:slight_smile:

Pozdrawiam!

Bodajże AMD Athlon XP 2600+ maksymalnie

A czy warto w to jeszcze inwestować?

Tu Masz listę wspieranych procesorów: http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Produc … 50&LanID=0

A tu Masz Athlona XP 2600+ http://allegro.pl/amd-athlon-xp-2600-th … 34375.html

Płyta obsłuży tego procka jeżeli będzie miała BIOS w wersji 1.0f

To może pora na wymianę na coś o wiele bardziej nowszego, dwu rdzeniowego x64 przynajmniej z pamięciami DDR3. Bo szczerze to już do muzeum się nadaje. Sam właśnie niedawno 20 takich płyt i procków nawet 2500+ (Barton) na utylizację puściłem. Poza tym sprawdź czy przypadkiem nie masz tam już popuchniętych kondensatorów co jest standardem w płytach ECS-a.

Nic nie jest popuchnięte, komp śmiga dobrzę. A wymienić chcę procka na lepszy bo wtedy napewno przyśpieszy to jego działanie, a dołożę jeszczę jedną kość RAM-u i będę miał 1ghz.:slight_smile:

Co do kupna nowego, to niestety ale nie mam kasy na kupno nowego kompa. I dlatego chciałbym do tego dołożyć już przynajmniej tego procka lepszego - bo nawet tanio wyniesie to mnie.

Aha, a czy mógłby być ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=2955615123 ? Bo zaledwie zeta drożej, a udziela 12-to miesięcznej gwarancji.:smiley:

PS.

A co do tej aktualizacji BIOS-u to aktualizacja jest opisana gdzieś ? Bo bym możę przed tą wymianą wykonał tą aktualizację…

Aktualizacja BIOSa jest opisana na stronie producenta (link już Masz). Jeśli nigdy tego nie robiłeś - przeczytaj uważnie.

Procesor jest OK.

Ok, no ale powiedźcie no który wybrać:D ten drugi nie udostępnił zdjęcia ale daje rok gwarancji rzekomo…

Obydwa te same a nie wiem sam już który wybrać xD który był najmniej używany.:confused:

Musisz skontaktować się ze sprzedającymi. Co do gwarancji to na pewno nie jest to gwarancja ani od AMD ani od żadnego polskiego importera. Jest to gwarancja (o ile faktycznie jest) od sprzedającego - widocznie ma na tyle tych procków, że może sobie na to pozwolić albo jest tak pewny ich sprawności, że taką gwarancję daje.

Jeżeli zdecydujesz się na zakup tego procka z roczną gwarancją, zażądaj faktury VAT na osobę fizyczną i pisemnej gwarancji.

No taak…

Faktury VAT nie wystawi bo mówi, że nie ma takiej możliwości. Co do gwarancji pisemnej to tak.:slight_smile:

No jeszczę oficjalnie nie podjęłem decyzji który brać, znalazłem też takiego i koleś jakiś zjechał do 18zł razem z wysyłką - więc się zobaczy…

A co do aktualizacji BIOS-u to nie muszę obecnego zgrywać “jakoś” na PenDrive’a ? Ten nowy napewno się poprawnie zainstaluje ?

Co do procka to już musisz Sam podjąć ostateczną decyzję :slight_smile:

Sprawa BIOSu wygląda następująco:

• musisz przygotować dyskietkę startową 1.44MB;

• zgrać na nią pliki pobrane ze strony ECS (flash utility oraz plik z ROMem - nowy BIOS 1.0f);

• uruchomić komputer, startując z dyskietki (trzeba ustawić priorytet bootowania w BIOSie);

• wykonać procedurę flashowania BIOSU;

• po poprawnym zakończeniu komputer zrestartuje się i będziesz musiał skonfigurować BIOS ponownie;

Wszystko co potrzeba do wgrania BIOSu jest opisane na stronie ECSa.

Operacja flashowania jest operacją niebezpieczną. Nie zawsze kończy się ona poprawnie. Jeśli nigdy tego nie robiłeś skorzystaj z pomocy kogoś bardziej doświadczonego.

Hmm…

No nie robiłem, alę czy może być PenDrive ? Ponieważ takiej dyskietki już nie mam, oraz ta stacja dyskietek jest wyjęta. A koniecznie musowo aktualizować dla procka 2.0 Ghz ? Czy bez aktualizacji obyło by się gdybym kupił procek 1.8 Ghz ?

Flashowanie BIOSu tylko z dyskietki (najprawdopodobniej płyta nie ma możliwości startu z pendrive)

Musisz dokładnie sprawdzić jaką wersję BIOSa Masz i poczytać co on obsługuje.

To powinna obsłużyć start z płyty CD ?:slight_smile: przecież system wgrywałem z płyty więc się da. W biosie bootowanie ustawiłem na CD.

A jak z poziomu DOSu zapiszesz coś na CD?

Poradnik jak sflaszować bios

http://ocforum.pl/100-baza-wiedzy-overc … nej-10313/

Dzięki za linka. Ale przecież na płytkę CD można nagrać gdy komp jest uruchomiony, np. Programem Nero ? A potem zamiast zabaw z dyskietką to użyje się nagranej płyty CD ?;>

Bez dyskietki nic nie zrobisz, stare płyty dało się flaszować tylko z dyskietek.

Aha…

To w takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zamontować na czas aktualizacji BIOS-u stację dyskietek. Ale skąd wezmę pustą dyskietkę ?:slight_smile:

W każdym niemal kiosku Ruchu kupisz jedną sztukę za złotówkę :slight_smile:

:smiley: dobre… aha xD

To potem ją sformatować, nagrać bios nowy jakimś programem, i można przystąpić do działania ?:slight_smile:

Tak