Płyta główna Gigabyte z490M

W związku z wydaniem Win11 pytanie jak w temacie. Konkretnie:

1. czy ta płyta ma/obsługuje TPM2.0
  2. na płycie znalazłem gniazdo „SPI_TPM”. Czy to oznacza, że muszę dokupić TPM2.0 żeby spełniać wymogi Win11? A jeżeli tak czy to musi być jakiś „specjalny” dedykowany TPM, czy wystarczy po prostu pierwszy z brzegu TPM 2.0.
  3. I czy to dziadostwo się jakoś instaluje, czy wystarczy to wetknąć do gniazda i po kłopocie.

Sprawdź czy masz opcję by zajął się tym procesor Intel w ustawieniach UEFI/BIOS.

Masz w specyfikacji wymienione jakie. Pozycja 14.
Ustawiasz w biosie/uefi. Ja mam podobny problem ale ponieważ Win 11 omijam z daleka więc nie szukam jak to konkretnie ustawić.
Możesz mieć problem z nabyciem modułu.

Rozumiem, że płyta obsłuży TPM 2.0 ale muszę najpierw wetknąć w te gniazdo moduł TPM 2.0. I dla pełnej jasności-pytanie nr 3 i czy musi być jakiś dedykowany moduł czy pierwszy jaki znajdę. A są w cenie od ok. 60 zł wzwyż.

Sprawdź czy da się wymusić by Intel przejął zarządzenie TPM.

W BIOS > zakładka „Settings” > „Miscellaneous” > Intel Platform Trust Technology (PTT) i „Trusted Computing” zmienić na „Enabled”

Będzie tak jak pisze @krystian3w

Nie musisz mieć modułu TPM bo masz PPT, które w systemie będzie widczone jako TPM2.0 wystarczy włączyć jak zasugerowali przedmówcy.

Dzięki za odzew. Zrobiłem jak radził jasiu87 i… działa!!!