Płyta główna i niepasujący procesor


(Maniekmanfred69) #1

Witam, mam płytę główną Gigabyte GA-M61VME-S2 rev 1.0, przez pomyłkę, patrząc na listę obsługiwanych procesorów innej płyty głównej (różniącej się nazwą jedną literką) kupiłem procesor AMD Phenom x3 8450, którego w ogóle nie ma na liście obsługiwanych procesorów mojej płyty głównej: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2381

Istnieje cień szansy, że procesor zadziała jednak? Phenom X3 8400 jest obsługiwany, a wygląda na to, że jest identyczny z Phenom x3 8450.

Czy mogę uszkodzić płytę główną lub procesor próboując uruchomić komputer z proceosorem Phenom x3 8450 na mojej płycie?


(ADR1991) #2

Szanse są, że procesor jednak zadziała. Przed instalacją nowego CPU należy zaktualizować BIOS do najnowszej wersji.


(scripter1) #3

Myślę że ci zadziała (o ile masz bios w wersji F11C lub nowszy - patrz lista obsługiwanych CPU), to w zasadzie procesor Phenom x3 8400 (według cpu-world) tylko wydany troszkę później.

Tu masz jego porównanie (po środku) z dwoma innymi które są na liście obsługiwanych: http://www.cpu-world.com/Compare_CPUs/AMD_HD8400WCJ3BGD,AMD_HD8450WCJ3BGH,AMD_HD8600WCJ3BGD/


(Odyniec_Stary) #4

Może działać normalnie, jednak nie być poprawnie rozpoznawany. Rożnie bywa, musisz sam to sprawdzić.


(DiamondBack) #5

Zawsze możesz jeszcze dodać mikrokod procesora do pliku biosa i go wgrać do płyty.

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=add+CPU+support+to+bios


(Maniekmanfred69) #6

Mam problem z zdjęciem radiatora.

Tą wajche przekręciłęm w lewo, jednak te zaczepy nie puszczają,

 czy do odpowiedniego stopnia tą wajchę przekręciłęm?

image.png


(mrFreeze) #7

Film oglądałeś więc zaczep musi zejść z strony wajchy. Spinka robi się luźna jeżeli nadal chłodzenie mocno trzyma tzn. że po prostu pasta termoprzewodząca jest taka stara, że zmieniła się w kamień i "przyspawała" radiator do procka. Po prostu przekręć radiator oczywiście delikatnie i odklei się od procka.


(Maniekmanfred69) #8

Jeśli nie ma obrazu to czyli nie działa totalnie z tym procesorem?

Żadnego komunikatu, nic.


(ADR1991) #9

Czy została wgrana najnowsza wersja biosu?


(scripter1) #10

 

Przyłączam się do tego pytania.

Czy komputer daje jakiekolwiek oznaki życia, sygnały dźwiękowe?

Jeśli wentylatory się kręcą ale nie ma obrazu ani z głośniczka nie ma żadnych sygnałów to albo płyta nie widzi procesora albo pamięci.

Sprawdź czy dobrze podłączyłeś wtyczkę od monitora, czy kości pamięci dobrze siedzą w gniazdach oraz czy procesor nie ma uszkodzonych nóżek (wyłamanych lub zagiętych) i czy dobrze jest wpięty w gniazdo (do samego dołu) oraz zabezpieczony przed wysunięciem (podnieś dźwignię zabezpieczenia maksymalnie do góry, wyjmij procka, sprawdź jego nóżki, ponownie go włóż i opuść dźwignię do samego dołu).

 

 

Jeśli procek jest w porządku i dobrze zamontowany a komp dalej nie rusza to możesz jeszcze spróbować tej metody.

DiamondBack, dzięki za linka, nie wiedziałem że są takie proste metody.