Płyta główna i OC ramów

Cześć,

Z góry powiem że jeśli wrzuciłem na zły dział to przepraszam i prosiłbym o wrzucenie do odpowiedniego.

Mam pytania odnośnie B460m DS3H v2, gdyż w internecie za wiele znaleźć nie mogłem potwierdzonych informacji. Lecę na najnowszej wersji biosu z prockiem 11400F. Za pare dni dojdą mi Patrioty Vipery Steel 2x8Gb na CL16 3200Mhz - jakie maksymalne częstotliwości obsługuje płyta z tym prockiem? 2933mhz, czy po OC jest możliwe 3200 (w biosie jest dostępne do wyboru na liście). Będę na pewno robić OC do jak najlepszych wartości, także chciałbym otrzymać też porady np jakie timingi przykładowo mógłbym otrzymać na jakich voltach na tych ramach. Słyszałem że mają one kości samsunga b-die i świetnie się kręcą, czy cl12 na 2933mhz byłoby możliwe? Jak tak lub cl13 choćby, to napięcie zostawiać na auto czy wrzucać np 1,35V? Zależy mi na jak najwyższej wydajności.

Aktualnie siedzę na jakichś tam goodramach 2133mhz podkręconych do 2400mhz na cl142021-11-16_214525
Czy takie wartości są jakkolwiek dobre na takich dość basic ramach. (kości 4 i 8GB - bez radiatora są)
Próbowałem cl12 - crash, bootloop i reset bateryjki biosu - niestety płyta sama nie resetuje się do ustawień domyślnych.

Procesory 11 generacji i5 i i7 natywnie wspiera 3200Mhz. Specyfikacja płyty była pisana dla generacji 10 stąd i5 wspierały do 2666 a i7/i9 wspierały do 2933 Mhz.

Aczkolwiek w opisie ma jeden niepokojący punkt

Supports 10th Gen Intel® Core™ Processors and 11th Gen Intel® Core™ Processors*

• Actual support may vary by CPU.

No właśnie też sie na to natknąłem i jest to informacja której w praktyce u nikogo nie znalazłem jeszcze, prawdopodobnie loteria czy będzie 3200 działać wychodzi na to. Możliwe że wersja v2, najnowszy bios i nowa generacja pozwoli na wyższe taktowanie, ale może też nie pozwolić.

Raczej niekoniecznie. Masz chip B460 który jest zaprojektowany pod procesory 10 generacji a używasz procesora 11 generacji. To właśnie B460 blokuje możliwość podniesienia częstotliwości pamięci dla procesorów 10 generacji, co zostało zaprezentowane przez wstawienie w płytę z chipsetem B560 procesorów 10 generacji, nawet dla i3 da się podnieść częstotliwość pamięci o ile masz płytę z B560 lub lepszą.

Wg mnie wyżej 2666 nie pójdą.

Pójdą, tylko to gimnastyka z timingami i napięciami /z kilka godzin/ zabawa o 3 klatki więcej w grze.

Okazuje się, że płyta ma chipset H470 zamiast B460 a sama nazwa to trik marketingowy :slight_smile: Dlatego działają na niej procesory intela 10 i 11 generacji

Intel®H470 Express Chipset - źródło

Dla mnie masz 50/50 czy to będzie 2933 czy 3200 wszystko zależy od gigabyte