Płyta główna Lenovo

Cześć, piszę z takim zapytaniem ponieważ dostałam model płyty głównej znajomego(chciał sprawdzić jaką grafikę może dodać do komputera) aczkolwiek nie mogę nigdzie znaleźć tego modelu płyty głównej. Może ktoś będzie wiedział coś na ten temat, gdzie szukać.
Lenovo SKYBAY sdk0j40700

Bo to jakaś autorska wersja, na 1151, jednak z gtx 9xx podobno działa.
Pytanie jaka reszta setu, wiadomo zasilacz i procek najważniejsze. Przy i5 dawałbym coś z gatunku gtx 1060/1650super/rx 570…

procesor ma i5-6400 CPU, 2.70GHz, zasilacz niestety nie jest mi wiadomy jeszcze, ram 8gb, obecna grafika to geforce GT 730 2gb, aczkolwiek fajnie by było wymienić na coś lepszego, wiem też że ew trzeba będzie wymienić także zasilacz. Ale na ten moment nawet płyty głównej nie mogłam znaleźć. Chodzi o grę:
Zalecane jest niby NVIDIA® GeForce® GTX 1080 8 GB , ale chciałabym znaleźć coś w rozsądniejszej cenie ale także żeby była lepsza od obecnej
( info o zasilaczu będę miała ok godziny 17 niestety jak wróci z pracy)

Uuuu Cyberpunk się zamarzył :smiley:

Nieeee, hah WoW ma takie zalecenia, wczoraj była aktualizacja gry i problem był z kartą graficzną(sterownikami) i przyszła myśl o nowej karcie graficznej :smiley:

z i5 będzie ciężko, trzeba by też wymienić procesor na i7, a to już by powodowało, że lepiej by przejść na Ryzena. I5 w wielu grach będzie już trochę hamowała kartę. :wink:

Obecnie za rogiem są nowe karty, ale jeżeli w grę wchodziłyby takie “trochę na zapas”, to 1660S/2060S, do nich jednak tak z 500W w jakimś markowym zasilaczu by trzeba było.

uuuu, to już myślę że chyba lepiej zakupić nowego pc, niż bawić się w wymianę wszystkiego?
Tu jest też taki problem że w sumie gra działała, aczkolwiek po wczorajszej aktualizacji gry, wyskoczyło mu że musi aktualizować sterowniki, sterowniki ma najnowsze, więc nie wiadomo w sumie w czym problem nagle

To zależy, 1060/2060 można połączyć z i5, będzie spadek, ale karta też na nowy poczeka.

Wyskoczyło, że musi zaktualizować, czy, ze sterownik przestał działać (to drugie może sugerować zgon karty). Ogólnie 720 jest tak stara, że dziwi mnie, ze jeszcze aktualizują do niej sterowniki. Czy próbował odinstalować wszystkie i pozwolić W10 dograć stabilne?

wyskoczyło żeby aktualizować sterowniki, ale są najnowsze, przy próbie wgraniu innych musiał postawić system na nowo i na nowym systemie sterowniki dalej pokazuje jako najnowsze. znalazłam w internecie moc zasilacza to 250 W

Ok, a co to za gra takie problemy powoduje? Zwykle problemem nie jest sterownik, a jakieś biblioteki…

… eh… poleasingowiec jakieś, pewnie niewymiarowa obudowa jeszcze. Czyli w tej sytuacji są 4 opcje: nowa 1650 (bez super), używana 1050TI za ~350 zł, używana 1050/rx560 za 250 zł. Czwarta zaś: kupic normalny komputer na amd, a nie dziwoląga. :slight_smile:

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-lenovo-ideacentre-300-20ish-90da00bhpb to jest ten komputer
A gra to World of Warcraft

… a nie chodzi przypadkiem o dodatek Shadowlands? Wspominałaś o 1080, a on ma ją w zalecanych.
On właśnie jakoś miesiąc temu wyszedł(?) i znacząco podniósł wymagania (minimalne na poziomie 1050/rx 560), nowy sterownik NV jest też pisany pod niego.

Plus taki, że jednak chyba ma normalny ATX i można zasilacz wymienić, bo na 250W ciężko o rozsądną grafikę.

możliwe że o ten dodatek chodzi. jeżeli dalej będzie problem ze sterownikami to lepiej szukać lepszej grafiki(np te co wymieniłeś wyżej) i zasilacza?
Czy ten by się nadal? Plus GT 1050ti?
https://www.megekko.nl/product/4186/129330/PC-Voedingen-PSU-/Corsair-SF450-450W-SFX-PSU-PC-voeding.

Zasilacz jest lekko 2x przepłacony. :slight_smile:
Zakładając, że nie da tam faktycznie 1080Ti, to spokojnie 450/500 W Bronze, nie gold da radę.

Natomiast z kartą, to bym jeszcze zapytał na forum gry, czy ktoś miał podobny przypadek, tego tutaj nie potwierdzimy. :slight_smile: 1050TI może być, ale tylko jeżeli kupi tanio używaną. Nowa się nie opłaca. Gdyby chodziło o nówkę, to bym jednak 1660S polecał, niby 1650S może tez być spokojnie, ale 4 GB Vram szybko mogą stać się problemem.

Używana znalazłam za 90€ kartę graficzną 1050ti, Ew zasilacz będę szukać jeszcze. Znajomi w grze ponoć problemu żadnego nie mieli. Jeszcze tylko dopytam, będzie nowy zasilacz I karta działała z płytą główną i i5 tak?

Zasilacz powinien działać, wystarczy tylko standardowe wejście 24 pin.
Karta też powinna, chyba że w bios tej płyty lub konstrukcji jest coś ostro namieszane (przyciety limit zasilania np), ale nie sądzę. 400 zł za 1050Ti to sporo, ale do niej nowego zasilacza nie trzeba - powinna dać radę z obecnym ( o ile ma te 220 na lini 12v).

Ci znajomi mieli podobnie archaiczne karty, czy coś sensowniejszego? 720 to ułamek wydajnosci wsółczesnej integry…

Z tymi grafikami to się zakręciliście chyba. @chease pisała o gtx730, ty o gtx720, a specyfikacja komputera wskazuje na gtx750ti :wink:

grafika to geforce gt 730, tzn obecnie ma taką w komputerze, wymieniał