Witam, jak w temacie. Szukam płyty głównej na podstawce AM4, na obecną chwilę nie wchodzę na AM5 ze względów na koszt i potrzeby a są nimi zwyczajne korzystanie codzienne z PC tzn praca biurowa, internet bez grania bo nie mam czasu a jak coś to starsze tytuły z sentymentu młodości
Komputer to taki składak, dyski z tego PC co mam tzn SSD, HDD, używany procesor Ryzen 7 3700X (później zmienię na mocniejszy AM4), 32GB RAM DDR4, leciwa karta graficzna (później zmienię na nowszą). Do rzeczy, myślę nad zakupem nowej płyt głównej aby w niedalekiej przyszłości zmienić na mocniejszy procesor AM4z dołożyć jeszcze RAMu itd. Reasumując idę w kierunku rozbudowy tej konfiguracji. Mam trzy płyty:
Jak najtańszą, bo szkoda kasy na coś, co trzeba zaraz wymieniać.
Nie widzę sensu w kupowaniu płyty za 450zł pod stare złącze, gdy masz za 300 z groszem płyty na AM5, np. A620M-E.
Sprzedaj procesor, RAM, kup najtańszy AM5 z grafiką i RAM. Wyjdzie niewiele więcej, a różnica w wydajności bardzo duża.
OK rozumiem Wasze argumenty. A tak dla zobrazowania mniej więcej sytuacji, jak się mają wydajnościowo AM4 Ryzen 7 3700X i np 5700X l do procesorów AM5? Mam na myśli które Ryzen z serii AM5 będą ich odpowiednikami wydajnościowymi? Da mi to jakiś pogląd cenowy.
5700X jest wydajniejszy. W grach zależy od tytułu, ale średnio ok. 20%.
Zwróć uwagę, że to nie tylko sam procesor.
Myślę, że odpowiednikiem dla 3700X będzie 8500G. Właściwie to bardziej odpowiednikiem 5700, tylko z grafiką.
Na dodatek ta grafika to tak mniej więcej odpowiednik 1050T, i to z działającym skalowaniem od AMD, więc na start jest nieźle.