Witam posiadam procesor i5 2500 2gen i poszukuje pod niego płyty głównej, ktoś coś poleci/doradzi? Najlepiej taka żeby można było w razie co zmienić procesor itd na lepsze w przyszłości
Oddać procesor do muzeum i kupić I3 Intela 10 generacji.
Jeżeli chcesz wydajnie i planujesz „modernizować”, to jest to jedyne wyjście, gdyż ten procek przebija o głowę Twoja najmocniejszą I7 z 2 generacji. Co do płyt, to wszystko jest 10 letnim złomem, więc loteria ile pochodzi. Jeżeli potrzebujesz na gwałt takiej płyty, to wpisz sobie nazwę Biostar i szukaj tej płyty Biostar H61MHV2. Płyta główna dla Intela iCore 2 i 3 generacji | PurePC.pl. Ona przynajmniej pochodzi trochę, gdyż jest nówką.
Np. ASRock Z77 Extreme4
Tylko jedno pytanie mam.
Czy nie masz za bardzo wybory i jesteś że tak powiem skazany stary cpu itd?
A powiedzmy do 1000 zł kupie płytę+procka w miare wydajnego?
Tak na szybko
Może set od AMD będzie tańszy
Wole jednak Intela, taki zestaw polecasz do tej ceny?
Jeżeli masz 1000 zł na płytę i procek, to I5-10400F (musisz mieć zewnętrzną kartę graficzną) i dowolną płyta na B560 z radiatorkami, i tak nie będziesz kręcił.
Jeżeli w tysiącu musisz uwzględnić też RAM (DDR4), to możesz wybrać I3-10100F.
Oba procki mają kapitalny stosunek ceny/wydajności, a u AMD nic nie znajdziesz lepszego.
mam ram tylko że w DDR3
No to weź I3-10100F (bez zintegrowanej grafiki, czyli musisz mieć kartę, masz ją?) za 400
Płyta może być ASUS PRIME B560M-K za 400
No i 8 GB RAM, za 200 zł. A jak starczy, to weź 16 GB.
A tu masz różnice pomiędzy najbardziej wymaksowanymi I7 2/3 generacji, a moją I3 z 10 generacji.
Core i3 10100 vs Core i7 2600K | PC Gaming Benchmark Test - YouTube