Wypadłem trochę z obiegu co do sprzętu domowego. Chcę sobie poskładać maszynę pod 1150 (Z97). Ogólnie mam obecnie “na zbyciu” i5-2400, który jak nie będzie wystarczający będzie zastąpiony w przyszłości nowszą konstrukcją (i7), więc płyta ma być “przyszłościowa”. Wymagań nie mam wielkich poza tym, że ma mieć możliwość “podkręcania” (w przyszłości będzie to pewnie procesor z serii “K”). Co np. myślicie o ASRock Z97 PRO4? Czy w tej klasie cenowej lepiej coś innego kupić? A może ma jakieś znane Wam wady? W przypadku tej konstrukcji bardzo mnie zainteresowała funckcja “dehumbidier”, czyli zabezpieczenia przed wilgocią (tj. MB w ustalonym czasie dostaje napięcie na podzespoły, co powoduje “osuszanie”).
Procesor mi i5-2400 wpadł w ręce ze szrotu, zasilacz 650W mam, 12GB DDR3 (2x4GB + 2x8GB), SSD, pudło, więc tylko kwestia płyty głównej (k.graficzną zawsze mogę dokupić). Mam też przeczucie, że LGA1151 będzie wypuszczane tylko pod DDR4, więc przez 2-3 lata to może nie być bardzo opłacalna inwestycja.