Płyta główna pomoc w wyborze

Witam poszukuje taniej uzuwanej płyty pod pentiuma g2030 do 100 zł . Mile widziane linki

Dobrej za 100 zł nie dostaniesz, ew. używane z demontażu stacji roboczych, które są, delikatnie mówiąc kiepskie. Drugie tyle i na pewno coś się znajdzie.

Ze stacji roboczych są jak najbardziej dobre i porządne, jednak może być problem z kompatybilnością, sterownikami czy nawet brakiem podstawowych funkcji i opcji.

Jednak za 100 zł tak czy siak będzie ciężko. Ja jeszcze nie tak dawno miałem Core i5-3470 z płytą MSI H61M-P31 i było ok. Jednak ona taniej jak za 150 zł nie chodzi. To płyta na najsłabszych chipsecie, z dwoma slotami RAM i to wersja bulk, także w ogóle nie wiem czy taniej znajdziesz.

Są kiepskie pod względem rozbudowy i właśnie kompatybilności. Tego się nie montuje w domowych komputerach na własną rękę, bo można się nieźle przejechać - poza tym często brak jednoznacznej odpowiedzi czy opisu w dokumentacji co z tą płytą zadziała i jak się będzie zachowywać. Nie wspominając już, że wiele z tych płyt jest krojonych pod jeden konkretny config.

…jednak można trafić dobrze. :wink: Przed tym MSI miałem właśnie jakąś płytę ze stacji. Nie pamiętam tylko za cholerę czy to Dell, HP czy może Acer…ogólnie była przyzwoita, jednak brakowało mi złącz na wentylatory w obudowie i nie miałem oczywiście zaślepki na tył obudowy. Ale trafił ją szlag. :frowning: