Płyta główna porada

Aż to sprawdziłem u jutuberów i faktycznie można do 50 fps wyciągnąć na FHD :open_mouth: Ale karta ledwo już zipi, na 1440 25fps maks :slight_smile: Myślałem, że to bardziej procesorowa gierka, szczególnie jak ludzie na początku narzekali na optymalizację.

Potrzebuję tani procesor do 300 zł na am4 żeby odpalił każdą grę z kartą graficzną radeon rx 480 8gb albo Msi GerForce gtx 970

Za taką sume kupisz nowego Athlona3000 lub używanego Ryzena1200, pytanie tylko, czy jest sens? Za 450 jest Ryzen 3100 2x wydajniejszy…, którego nawet 2060 nie zmęczy. Jak ma być na przeczekanie, to szukaj najtańszej używki.

Okej ryzen 3100 brzmi dobrze ale czy odpali Sea of the Thieves albo GTA V w 40 fps?
Z kartą którą podawałem wyżej.

Martw się tylko o karte, procesor sie nie zająknie nawet z żadną z nich. :slight_smile:

Ok dzięki marcin20000

Musieli mieć sprzęty pokoparkowe. Jedyna gra, w której odczułem spadki to AC Odyssey w 1080p - co jakieś 12-15 min na ułamek sekundy robiła się taka zauważalna pauza.

Odnośnie kart graficznych te będą dobre? 1050TI/rx570

Ja bym celował w 1050TI lub 1060 3 GB, sumarycznie wyjdzie to samo i cenowo podobnie stoja, a rx 570 bym jednak omijał, chyba, że masz duszę ryzykanta i koparki akceptujesz. :wink:

1050ti w koparkach nie pracują?

Zapewne pracują, ale do kopania Bitcoina, jakieś rok-trzy temu Radeony osiągały lepszy urobek po uwzględnieniu ceny zakupu i poboru mocy, czyli kart NV brali tylko desperaci/do innych walut. W praktyce szansa na koparkową 1050TI jest odwrotna do dużej szansy na koparkową 570 od AMD.

Polecasz jakąś konkretną, czy to nie ma znaczenia?

Ja mogę polecić ten model - jest cicha, chłodna i wydajna:

Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti WindForce OC

A ogólnie to nie ma większego znaczenia.

A MSI bo znalazłem tanio?

1050Ti jest chłodną kartą, więc jeśli tylko ta MSI ma dwa wentylatory (cisza), to możesz brać.

Ma dwa wentylatory

ale nie więcej jak 400, bo to juz rozbój by był… 350 uważam za rozsądne. ;-]

Jak widzę, za ile ludzie chcą sprzedawać swoje egzemplarze…

… mniej więcej rok temu swoją kupiłem za równe cztery stówki. Mógłbym ją sprzedać teraz za tyle samo i miałbym rok grania za darmo :smiley:

No właśnie 350

Trzeba kupić jakieś chłodzenie do procka czy to z zestawu może być?