Płyta główna, procesor i RAM

Cześć,

Przyszła kryska na Matyska… to znaczy będę zmieniać wysłużonego quada na coś współczesnego.

Co potrzebuję? Płytę główną, procesor i RAM.

Do czego będzie to potrzebne? Do pracy (biurowej), wirtualek, również do gier (ale nie jest to priorytet).

O czym myślałem? Oczywiście o Ryzenie.

Co bym chciał? Wincyj rdzeniuff! Czyli Ryzen 7 2700X. Do tego mobo oparte o B450 (ATX), z obsługą nvme (fajnie, gdyby płyta miała złącze RGB) i RAM - 32 GB.

Budżet? 2000 PLN. Jeśli zestaw przekroczy 2k, będę się zastanawiał z czego zjechać.

Dzięki za wsparcie :slight_smile:

1 polubienie

Można złożyć coś takiego:

Ogólnie rezygnując z bajerów w formie RGB można oszczędzić z 200 zł. No ale rozumiem tez przyjemność ładnej skrzynki.

Pablosek, precz duszo nieczysta.

2 razy bo taniej niż w zestawie…

Nie zmieści się, 32 Gb 500, procek 750, płytka 400. Doliszajac zasilacz 200, Budka 150, Radeon 570 (chyba, ze kupisz na Allegro 5450 za 30 zł) 600… o dyskach nie wspominam… W okolicach 2,500 może się zamkniesz.

@anon7248146 wszystko inne mam. Potrzebne tylko mobo, cpu i ram.

Brałeś pod uwagę używki? Bo ja myślę o wymianie mojego 2700x na nową serię.

Nie. Zakupy będą hurtowe, muszę się dopisać ze swoim zamówieniem do faktury.

Zbliża się koniec roku, trzeba wykorzystać budżet, żeby na nowy rok nie obcięli :joy:

można kupować oddzielnie(jakaś promocja jest i z kodem: akcesoria 339 zł za moduł wychodzi) tyle, że przy kupieniu fabrycznego kompletu jest pewność, że obydwie kości sprawdzono pod kątem pracy w Dual-Channel, a na tym najbardziej zależy :wink:

Czyli wstępnie tak:

Jest RGB to musi być dobre :smiley:
Ale czy nie lepiej https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-32gvk-793580/ ? Pod VM pamięci nigdy za wiele :wink:

Ewentualnie jeszcze lepiej jeśli na tej płycie jest 4 baki pamięci (bo nie chce mi się sprawdzać)
https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16q-32gvkb-790131/

Opcja 2x16 jest zdecydowanie ciekawsza.

Ja je mam u siebie w konfiguracji 4x8

W hurtowni (Interlink) wychodzi mi tak:

Mieszczę się w 2k :slight_smile:

Ja bym jednak zmienił :wink:
i cos w ten deseń, płyta na x 570, lub jak nie starczy limitu B450. Ta starsze generacja średnio mi przemawia ;-).

Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE

389 zł

Czas na zmiany mam do końca listopada :joy:

Sumując procek i ram, na mobo zostaje circa about sześć stówek.

Łysy rekomenduje tą:

Moim zdaniem szkoda kasy na x570. Na x470 też zamontujesz nową generację prockow od biedy gdybyś chciał w najbliższym czasie upgradowac

d64

Teraz wszyscy będą kupować moją płytę czy jak?

BTW wracając do tematu to Odradzałbym Master SLi. VRM się grzeje - to przez jakiś czas był mój target, ale jak dowiedziałem się co się odwala na VRM to zostawiłem w spokoju. W ogóle Asrock pod Ryzeny to jakaś masakra - a ja tyle lat miałem 990FX pod FX 8320 i była to płyta cud, miód i malyna…

Jeżeli faktycznie zostajesz na Ryzenie Gen2 to zostań przy płycie B450 o ile nie potrzebujesz większej ilości gniazd M.2 czy portów USB.

MSI ma dobre płyty, ale łapałbym się za wersję MAX, która ma poprawione błędy poprzednika + obsługę Ryzenów 3 - co akurat w tym przypadku jest zbędne.

A zapomniałbym. Moim faworytem byłby Aorus mimo dość ciepłego VRM. Dwa złącza pod RGB.

Potem chyba Tomahawk MAX

Kombinujesz z RGB to pamięci chyba najlepiej takie:

Raczej nikt na nie nie narzeka po sparowaniu z Ryzenem.

Tylko za RGB zapłaci prawie drugie tyle, co do tamtych G.Skill. Z drugiej strony szacun na dzielni jest bezcenny :smiley: