Płyta główna + procesor + Ram do 600 zł

Kości wymieniać nie musisz, płyta ma zgrabny mechanizm instalacji BIOS bez konieczności bootowania. Może wystarczy wgrać BIOS od nowa.

Z tego co czytam, to Xeon ma TDP na poziomie 130W, a Twoje chłodzenie wyrabia do 180W. Po pokręceniu procka może być już mały zapas.

Czyli w zasadzie nie wiesz co się wydarzyło?

W zasadzie na tą chwilę tak… nie jestem pewien co dokładnie poszło. Wiatraki się uruchamiają ale nie blyskaja te lampki przy ram … po chwili się wyłącza i odpala drugi raz na drugim biosie i dalej nic. Zawsze kilka kolorowych lampek czytało ram teraz nic. Dlatego moim zdaniem albo Bios albo procek. A jak mogę wgrać od nowa Bios?

Zerknij tutaj:

Czytam właśnie manual i nie ma na tej płycie tej opcji. Tym przyciskiem jedynie mogę zresetować ustawienia Bios. Ściągnąłem Biosa, zmieniłem nazwę, pendrive oczywiście dobrze sformatowany i nie śmiga flashback.

OK, zasugerowałem się przyciskiem na tylnym panelu - to tylko “clear CMOS”.

Miałem rację, płyta główna i procesor są sprawne. Jedna kość Biosu jest uszkodzona. Na drugiej kości bios wszystko śmiga jak nowe. Wystarczy kupić dwie kości Biosu, widziałem po 10 zł. Ale już zamówiłem tamta płyta główna i sam już nie wiem co mam robić :wink:

Może wystarczy wgrać na nią BIOS jeszcze raz?

Właśnie próbowałem. W trakcie wymazywania tej “zepsutej” kości wystąpił błąd. Nie da rady na jedną kość wgrać biosa. Na drugiej nie ma żadnego problemu.

To ja bym zostawił tak jak jest i nie wymieniał. Szkoda inwestować (chociaż nie są to duże pieniądze jak sam zauważyłeś). Taki crash BIOSu zdarza się raz na milion lat, więc masz spokój na kolejny milion :wink:

BIOS lutowany czy w podstawce?

można by programatorem bios spróbować tą kość potraktować wgrać bez udziału płyty na zaciskach jesli wlutowany np https://allegro.pl/oferta/programator-pamieci-eeprom-bios-ezp2010-3-0-klips-7548336624

W podstawce, płytę główną raczej będę sprzedawał. Zaznaczę, że jedna kość jest uszkodzona. Wymiana trwa 3 minuty a koszt też nie jest drogi więc…

Jak komp już hula, to weź go przetestuj passmarkiem. Ciekaw jestem wyniku xeona@4GHz :slight_smile:

Zippyshare.com - Free File Hosting

Wyniki w passmarku na 4ghz.
Przy podkręceniu na 4.2 ghz to już dla tego procka za dużo.

Temperatura czy napięcie?

Napięcie przy 1.35 (to jest max tego procka) i działa, jednak przy testach czy to cinebanch czy aida64 wyrzuca.

Czyli bardzo podobnie jak ten mój Q9550. Też osiąga max woltarzu przy 4,2GHz. Mógłbym iść więcej, ale szkoda mi procka :slight_smile: No i to już by była sztuka dla sztuki.

Dlatego nie ma sensu dalej go kręcić.