Witam, czy byłby w stanie ktoś podpowiedzieć mi jaką najlepsza płytę z procesorem i ramem wybrać do 600 zł? Myślę, że z czasem mógłbym dokupić lepszy procesor do tej płyty głównej. Ogólnie płyta pod cs’a, lol’a, wiedźmin 3 itp… ewentualnie moge jeszcze do ceny dodać kilka zł. Ktoś mi pomoże? Ze starego kompa mam chłodzenie wodne mastercooler p20 lite, gigabyte r7 360 2gb, 8 gg ram ddr2 800mhz (chce przejść już na ddr3 albo ddr4), zasilacz mastercooler g550m 550 Watt. Dziękuję z góry za pomoc.
Wg mnie:
Pentium G4560 - Pentium z 2 rdzenie/4wątki - 7dma generacja - 200zł
Płyta główna - H270 lub Z270 - 200zł
RAM 8 GB DDR4 w 2 kościach, tak z 2666MHz lub 3000.
Czy ta płyta główna była by ok? W późniejszym czasie kupił bym jakąś i7? Do Twojej propozycji procesora?
Byłaby ok, ale musi mieć wgrany BIOS w wersji conajmniej F20, żeby poszło z tym procesorem. Tak chodzi dokładnie o to by później jakieś fajne i7 wrzucić.
Wybór jest OK,
Alternatywa to Athlon200GE za mniej niż 200 lub Ryzen 1200 za 250~, 1200 będzie prawdopodobnie minimalnie lepsza z racji 4 fizycznych, Ram taki sam jak w Intelu, płyte…co znajdziesz taniego
I chyba masz tu rację bo jak popatrzyłem na ceny i7 7dmej generacji to też podziękuje. Cena ryzena 7 jest niższa…
Rozpocząłem licytacje Asusa Prime z270-a z pentium g4560. Do 400 zł, jeżeli to kupię to już zostanę przy propozycji @panicagaming.
P5Q-E + Q9550 i jeszcze cztery stówki w kieszeni zostają
Posiadam asus maximus 2 formula ale procesor się spalił. I tak miałem trochę udoskonalić mój sprzęt więc dla mnie na przyszłość wystarczy ten zestaw Asus Prime z270-a. Na tej płycie w niedalekiej przyszłości dołożę i7 7700 I dla mnie wystarczy.
Z tym Wiedźmin 3 w przyzwoitych detalach byłby problem…
@altu5 kalkuluj, że używane i7 na tym socket kosztuje 1000zł, przy czym nowe porównywalne i5 kosztuje 750…
Żyje?
Żyje. Mam do niego 8 gb ram ale procesor już nie śmiga. Miałem xeona x5460 podkręcony do 4 ghz
@panicagaming myślę że i taniej znajdę i7. Już teraz widzę po 400 zł więc może później coś znajdę w przyzwoitej cenie. A pro po jeszcze wiedźmina to na Full hd na średnich detalach ponad 30 klatek bez Nvidia hair works. Na rozdzielczości 1280x768 na pełnych detalach ponad 60 klatek.
Jesteś pewny z tym 400zł?
https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-komputerowe-procesory-257222?producent=Intel&bmatch=baseline-n-cl-ele-1-5-0329&seria=Intel%20Core%20i7&typ-gniazda-procesora=Intel%20Socket%201151&order=d
Jeszcze wczoraj widziałem licytacje którą się skończyła około 400 zł… teraz faktycznie nic nie widzę… Ale chyba i tak będzie warto wrzucić taka i7 niż tego xeon którego miałem. Już teraz to jest po ptakach bo kupiłem tego Prime’a z prockiem za 400 zł. 8 gb ramy 3000 Mhz adata.
A no to jak tak to niech się dobrze sprawują
EDIT: PS: jak masz r7 360 to najpierw zacznij od zmiany grafiki na coś sporo lepszego, a dopiero później procesor na i7.
Kurrrrrczę, fajny ten Twój maximus. I xeon też fajnie się podkręcił. Mierzyłeś go passmarkiem może? A płytę sobie zostawiasz czy chcesz ją puścić w świat?
Z tymi licytacjami, pewniejesteś doświadczony, uważaj, bo wpisze Ci ktoś nietestowany albo uszkodzony małym druczkiem i zonk. W tym zestawieniu od Panci najtańsze właśnie takie pułapki
Znalazłem w firmie kolejnego Q66 (w sumie trzeci) i nie mam dla niego odpowiedniej płyty - P5E-VM SE to dla niego obraza
Maximusa raczej wypuszczę ale jeszcze go sprawdzę dokładnie bo moim zdaniem siedzi procesor ale jeszcze Bios mnie zastanawia. Wymienię kości bios i go sprawdzę, jak będzie śmigał to go wypuszcze.
Mierzylem go passmarkiem ale nie pamiętam wyniku … na cinberbanch miał 450 pkt jak dobrze pamiętam.
R7 też chce zmienić na coś lepszego, właśnie te pieniążki które teraz wydałem na płytę i procek z ramem to były przeznaczone na nową kartę graficzną.
A na licytacjach jestem bardzo cierpliwy i najpierw sprawdzam sprzedawce.