Płyta główna + procesor + RAM do 700 zł

Gdybym miał do wydania 100 albo 200 zł na komplet to wiedziałbym co wybrać, ale mając tak duży budżet nie mam pojęcia.

Interesuje mnie NOWA płyta główna, dobra jakościowo na wiele lat.
Przynajmniej 8 GB RAM. Można liczyć na DDR4 czy tylko DDR3 w tej cenie?
Mocny procesor, co najmniej 4 rdzenie. HT mnie nie interesuje. UŻYWANY. Może być jakiś Xeon jeśli będzie tani.
Zintegrowana grafika.
Obudowa, dyski, zasilacz, DVD już są.

Co polecacie?

Jakie zastosowanie? Bo z tą nową płytą to widzę tylko AM3+, czyli:
Płyta serii 970
CPU FX-83xx
8GB RAM DDR3

No i zaczynamy od błędnego założenia. Xenon nie jest mocny, szczególnie ten tani modowany 774/775. Grafik większość też chyba nie ma. Że pchasz się w archaiczną podstawkę, to pomijam.

W tej cenie jest tylko jedno rozwiązanie, no w sumie dwa, ale podobne:0

Athlon200GE (2 rdzenie, ale zjada 2x modowane xenony) / Ryzen 2200G 250/450 zł
8/4 GB RAM min 2666 lepiej 3000, 300/150 zł
Płyta AM4 najtańsza 220zł

Masz akurat budżet żeby zestawić coś nowego nalata i z gwarancją, 4GB ram dodasz kiedyś za 150zł, a zbiórka Xenonów z płytą główna ze śmietnika historii, to samobójstwo :wink:

Miałem na myśli te nowsze xeony np. Xeon W3680. Kosztują poniżej 200 zł i nie są słabe.

Codzienne użytkowanie + optymalizacja oprogramowania.
Dasz jakieś nazwy albo linki?

Od razu ten pomysł odrzuciłem bo płyty główne kosztują więcej niż zamierzasz wydać, chyba że jednak weźmiesz używaną np. Z hp z400 za jakieś 300 zł (koniecznie z 6 slotami na RAM bo tylko na tych działają 6 rdzeniowe) to wtedy do tego jakiś taki w3680 lub x5675 i nawet 16GB RAM może zmiescisz w cenie.

Aha, nie wiedziałem, że te płyty są takie drogie.

Co proponujesz?

Co do tego co wcześniej pisałem to:

Pamięci nowe lub używane, wg mnie używane są też OK, a można trochę oszczędzić (z 80 zł), no i do tego CPU za 300 bez problemu znajdziesz na jakimś alledrogo lub olxxx.

No jest to rozsądna propozycja.
Jak tu wygląda sprawa z grafiką?

am3+wcale/w większości nie posiadały, no i bez topowych wcale nie bijesz tak na głowę nowych mainstreamowych;)

A grafikę jaką potrzebujesz? Tylko wyświetlanie obrazu?

Taką, żeby można było podłączyć kabel VGA. Tylko wyświetlanie obrazu.

To wg mnie zapytaj na forum czy ktoś nie ma starego trupa na zbyciu na strychu do oddania byleby działał :smiley:
Możesz np. GT 9800 kupić za 30zł :smiley:

“Xenon”?
Socket 774?
Gdzie taki widziałeś?
Chyba chodzi ci o 771 który istotnie był modowany na 775.
Skąd założenie że ma to być taki antyk, czyżby Intel zakończył produkcję Xeonów na poziomie Socketu 771?

Si 771, 4 jest przycisk nad na numerycznej:)
Ano stąd, że tylko te są tanie i tylko te można do tanich płyt przystosować :slight_smile: Miało być okazyjnie, a lepsze z lepszymi płytami i ramem ciężko - płytki serwerowe są dość kosztowne :wink:

https://komputerymarkowe.pl/komputery/1072-lenovo-thinkstation-s20-mt-xeon-quad-core-307ghz-firepro.html
W budżecie i zostaje trochę na rozbudowę.
DDR3 ECC są bardzo tanie.

I tak na szybko mamy tu 4 rdzenie, 8 wątków, 3.067 GHz -3.333 GHz Turbo, L2- 1MB, L3- 8MB, 130W TDP…

To jest odpowiednik i7, Testy twierdzą że jest ciut mocniejszy od i7 950…

Nie jestem tylko w stanie ogarnąć po co ta “nowa płyta” autorowi.

Za dużo taniej może mieć to samo…

Kwestia jest właśnie nowej płyty głównej.
Dodatkowo w tych kompach co przedstawiamy jesyt pierwsza wersja płyty głównej, która pozwala na procesory serii w35xx i x55xx, które są tylko 4c/8t i nie mają oszałamiającej wydajności.
Za 80 zł z różnicy kupi w3580.

Chyba nie dostrzegasz różnicy a to źle o tobie świadczy.

1. Stan urządzenia.
  2. Zasilacz 475W? Serio?
  3. System.
  1. Używany to używany.
  2. To jest standardowy od HP do tego modelu i na jaką cholerę mu większy?
  3. System ten sam, tak samo zaktualizuje Windows 7 do 10tki.
  1. Używany używanemu nie równy.
  2. 475W to bardzo mało gdy 1/4 tego to samo TDP procesora.
  3. Sama nalepka na obudowie nie czyni systemu legalnym , w tym przypadku jest to brak systemu.
    Chyba że widzisz tam gdzieś informację o tym iż dają nowy legalny system.

Niestety zakup na razie musi zostać wstrzymany.