Płyta główna - upgrade BIOS-u i złe napięcia?


(squeet) #1

Właśnie odpaliłem sobie płytę ASUS a7m266. Włożyłem do niej Athlona XP 1800+. Sprawa wygląda tak, że aby obsługiwał Athlony XP, potrzeba zrobić upgrade... Ja właśnie chciałem wykonać go teraz (w serwisie panowie mówili, że płyta ruszy, ale nie rozpozna procka i będzie działał jakoś tam standardowo...)

Ale nie ruszyła. Czy to może być wina tego, że płyta ich nie obsługuje, a obsłuży je dopiero po upgrade? (jest tam własnie obsługa tych procesorów - w najnowszej wersji BIOS-u)

No i jeszcze jedno, co rzuciło mi się w oczy. Do tego Athlona dostałem taki duży cooler z dużym wiatrakiem firmy arctic. No i jak podpiąłem 2 napędy optyczne, dysk, flopa, grafikę, wiatraczek na chipsecie i cooler, to cooler ledwo się kręcił, a wiatraczek na chipsecie w ogóle... Gdy odpiąłem wszystkie podzespoły - ruszyły normalnie. Zasilacz mam 350W... Czy to wina zasilacza?


(Zbych ) #2

Może i zasilacz uszkodzony a może płyta , update biosu jak i instalacje sytemu możesz przeprowadzić na minimum sprzętu , do update biosu wystarczy płyta+procek ,pamiątka , karta grafiki , stacja dyskietek , i sprawny zasilacz.


(system) #3

Zrób tego update'a to wtedy mozna bedzie cos myslec

http://support.asus.com/download/downlo ... uage=pl-pl

bo tak to rzeczywiscie płyta mogła nie ruszyc(tak to tak płyta jest ogolnie sprawna ??)

A zasilacz ogolnie go uzywasz i sprawny ?? Jak z napieciami


(squeet) #4

Zmieniałem płytę i procesor - teraz pracuję na:

MSI6318 i Pentium III 700Mhz, DVD-R, CD-RW, FDD, HDD

I było okej... Ale nie wiem, czy na mocniejszy procek 350W to nie za mało... Upgrade zrobię, oczywiście... Pożyczę procesor, który płyta obsługuje, włożę i się zobaczy...

A nowy zestaw to właśnie ma być Asus a7m266 i Athlon XP 1800+


(Zbych ) #5

350W nawet jak bedzie no name a bedzie sprawny to uciągnie bez problemu , możliwe że źle poustawiałeś zworki i mikroprzełaczniki i dlatego nie może ruszyć.


(squeet) #6

No ta płyta ma bardzo dużo tych zworek, zarówno dla napięć jak i dla FSB... Ale póki co dałem wszystko na default...


(system) #7

Instrukcje posiadasz ?? jak nie to sciagnij sobie

http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/soc ... 66-102.pdf

zworki musisz tak zapodac na 133 jak na zdjeciu bo Athlon 1800+ pracuje na 133 jak miales na 100 mogl nie pojsc chociazby dlatego

zv9gx.th.jpg

pozniej jeszcze w instrukcji pisze jak ustawic zworki zeby miec odpowiednie napiecie dla procka dla tego modelu mysle ze 1.6 ewentualnie 1,5v zreszta sprawdz jaki model


(squeet) #8

Wszystko ustawiłem według manuala - spokojnie, umiem poszukać sobie w googlach :wink:

Mam cały support. Płyta obsługuje Athlony XP dopiero w najnowszej wersji BIOS-u. Ja jej nie mam, muszę wgrać... I trzeba to uczynić na procesorze mniejszym, bo tego po prostu nie widzi...

A co do tego:

Poszedłby, ale mnożnik nie byłby 133 ale 100 (czyli z zegaru 1555Mhz zrobiłoby się 1133Mhz) ale procesor by się uruchomił

Bardziej martwi mnie, dlaczego tak zachowały się wiatraki: z chipsetu i coolera...


(system) #9

zerknij lepiej na procka i zobacz jak wyglada jego rdzen, czy nie jest ukruszony , przegrzany bla bla bla wiesz o czym mowie no i czy ta plyta byla sprawna (czlowiek nie jest nieomylny)


(squeet) #10

Płytę dostałem - była niesprawdzana. Lecz jak podpiąłem pod nią Durona 700Mhz, ruszyła bez problemu...

Kiedyś już gdzieś widziałem taki problem, tylko nie kojarzę gdzie - ale wiem, że został rozwiązany... :? Być może chodziło właśnie o to, że jak się wkłada procka, któego płyta nie supportuje, a napięcia są na default, płyta szaleje i nie wie, jakie on ma napięcie...

I stąd takie coś...


(JNJN) #11

A czy Athlon XP 1800 + to napewno sprawny.

I trzeba sprawdzić wszystko,jeśli płyta po upgrade biosu obsługuje takie procki i jak wszystko dobrze poustawiane na płycie głównej(zworki i bios)to musi chodzić.

Jeśli na Duronie 700 płyta pracuje prawidłowo to:

  • płyta jednak nie obsługuje tego Athlona XP 1800 + lub ma z nimi problem,procesor uszkodzony - spróbować puścić go na FSB 100.

  • złe ustawienia zworek lub opcji na płycie.

Zwróć uwagę że Athlon XP 1800 + występuje w dwóch wersjach(Palomino,Thoroughbred) - jaki masz i może tego właśnie płyta nie obsługuje.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_proc ... _Athlon_XP


(Farall) #12

Płyte masz zamontowaną w obudowie? Pytam bo kiedyś miałem głupia historię: oddałem płyte do serwisu bo nie ruszała za cholerę, a oni twierdzili że jest z nią wszystko ok. Okazało się że przykręciłem ją do obudowy śrubką w złym miejscu (chociaż dziurki w płycie i w obudowie się zgrały) i jakaś ścieżka dostała "lewej" masy. To starczyło żeby płyta zachowywała się jak martwa. Od tej pory jak coś mi nie rusza to próbuję zawsze podłączać jeszcze raz wszystko na stole, bez używania obudowy. Taka pierdółka a może krwi napsuć. U ciebie wcale nie musi być tak samo,ale piszę o tym zebys po prostu pozwracał uwage na wszystkie pozornie nieważne głupoty, bo może to być coś takiego właśnie.


(squeet) #13

Jeszcze nie robiłem upgrade'u, ponieważ nie mam procka. Czekam na kumpla i ruszam na Duronie 700Mhz

Świetna uwaga, kolego. Ale na szczęście na rdzeniu mam wybite AX1800DMT3C , co wskazuje na jądro Palomino , czyli na właśnie taki model, który moja płyta będzie supportować po upgrade BIOS-u

Następna sprawa - jako, że mam zasilacz no-name i na wcześniejszej płycie wybiło mi kondensatory, to jednak zdecydowałem się na zakup innego zasilacza...

Oto on:

:arrow: http://sklepwgk.pl/prod.php?id=GPS-400AA-101A

Zamówiłem u siebie w mieście w sklepie, w piatek przyjdzie... Mam nadzieję, że to dobry wybór...

Kolego Faral , trafna uwaga, rzeczywiście, teraz mi przypomniałeś rozwiązanie problemu, o którym wcześniej wspominałem... Ale okaże się wszystko w praniu... :slight_smile:

P.S. Znalazłem taki temat:

:arrow: http://forum.tweak.pl/lofiversion/index ... 93316.html

Zastanawiam się, skoro mam płytę Asus a7m266 , czy też jej tyczy ta wada, że ciągnie prąd z linii 5V? Czy ta już miała inaczej...

Moja konfiguracja (jeśli ruszy po flashu):

AMD Athlon XP 1800+ (Palomino)

MOBO Asus A7M266

NVidia Vanta 16MB

CD-RW LiteOn, DVD-R LG, FDD

HDD WD Caviar 80GB 8MB

256 MB DDRAM