Płyta główna z dobrym dźwiękiem

Witam.
Będę zmieniał komputer, o to chodzi że nie wiem jaką wybrać płytę główną?
Płyta główna z dobrym przetwornikiem DAC, widziałem są modele po 2700zł,
ale ja na samą płytę chcę wydać gdzieś z 700zł-1000zł, będzie podłączona pod
wzmacniacz Yamaha A-S201 i kolumny Indiana Line Tesi 261.
Macie może jakieś pozytywne sugestie?

Zainwestuje w zewnętrzny DAC na pcie lub USB.

wiem że jest zewnętrzny DAC ale czy jest jakaś płyta główna z dobrym DAC?

Nie wiem, o co chodzi tobie z tym dobrym audio. Realtek i wbudowane na MOBO, to zazwyczaj średnia półka, choć ja podłączony mam amplituner poprzez S/PDIF i jest git.

Mam Tuf Gaming X570 Plus.

To bez znaczenia, bo większość zakłóceń wynika z siania elektroniki komputera. Mamy w komputerze mnóstwo zakłóceń, wysoko taktowane pamięci, procesory, rdzenie kart. Do tego impulsowe zasilacze o sporej mocy. Jest niemal niewykonalne bez jakichś absurdalnych kosztów ekranowanie tego wszystkiego. Dlatego najtańszym i najprostszym wyjściem jest zakup płyty z wyjściem optycznym, bez znaczenia jakiej, i zastosowanie zewnętrznego przetwornika, bo dzięki temu odseparujesz się elektrycznie. To istotne w przypadku akurat twojego wzmacniacza, bo on ma pasmo dosyć wysokie, i wzmacnianie bardzo wysokich częstotliwości spowoduje bardzo nieprzyjemne efekty, zwłaszcza u okolicznych czworonogów i innych zwierząt.

Jeśli chodzi o same przetworniki w płytach, to dawno już nawet te najgorsze przewyższają jakością.

Z mojego doświadczenia mogę ci polecić fajnie wykonane płyty pod AM5, ASRock B650 LIVEMIXER.
MOBO jest dedykowane dla obróbki audio, poza niezłym dźwiękiem ma bardzo dużo portów, wzmocnione USB bla, bla, bla. Kilka sprzetów na tym zrobiłem, wszystkie ostro tyrają, profesjonalnie i klienci są bardzo zadowoleni.
Jak na zintegrowaną płytę, jest naprawdę dobrze ekranowana i daje świetne warunki do ewentualnej rozbudowy.

a czy ten model będzie dobrym przetwornikiem?
FiiO KA1 – FiiO Polska

Przede wszystkim,.jest połączony elektrycznie przez USB, a nie optycznie, więc posiada większość wad kart muzycznych.

A z innej beczki, czego słuchasz?

czyli podłączenie przez USB jest gorsze od optycznego?
nie wiedziałem myślałem że to nie ma różnicy?

słucham prawie wszystkiego,
a to ma jakies znaczenie?

Jakbyś przeczytał co ci napisałem i zrozumiał, to byś wiedział. Optyczne połączenie daje separacje, zakłócenia z PC nie wpływają na przetwornik.

To czego słuchasz ma znacznie, w przypadku muzyki elektronicznej, i mocno modyfikowanej, jak Disco, techno, rap, dance itp. to co oferuje nawet najtańsza zintegrowana karta, jest aż nadto do tej muzyki. Poziom takich nagrań ma dynamikę max 60dB, czyli wszelkie szumy i tak pozostają niesłyszalne, do tego obróbka cyfrowa wprowadza sporo zniekształceń.

Co innego przy muzyce klasycznej. Tam masz nawet 100dB dynamiki i często bez obróbki.

czyli podłączyć optycznie jest lepiej?

akurat klasycznej za bardzo nie słucham

Lepiej, połączenie optyczne nie przenosi zakłóceń elektromagnetycznych, które mogą powstać w komputerze. Buczenie, trzeszczenie, pykanie spowodowane pracą jakiegoś obwodu na płycie głównej, karcie graficznej itp. Inna sprawa to czy tego typu zakłócenia są dla Ciebie uciążliwe i czy w ogóle je słyszysz (czasami słyszalne dopiero jak da się głośniej).

To trochę jak z Internetem. Jak piorun uderzy w linię miedzianą to spali Ci router. Jak masz światłowód, to wyładowanie pioruna czy wszelkie inne przepięcia w okolicy światłowodu nie ma ją na niego żadnego wpływu.

Kup sobie płytę którą ci podałem, myślę, że jakość dźwięku będzie aż nadto, przy okazji, to po prostu dobra płyta.