Płyta główna z dwoma pełnymi złączami PCIe-x16

Witajcie.
Szukam płyty głównej pod AM5 z dwoma pełnymi złączam PCIe-x16. Czy takie płyty występują jeszcze na rynku?
Przejrzałem trochę płyt w sklepach internetowych podpierając się specyfikacją producentów ale sam nie potrafię sobie poradzić. Nie mogę odnaleźć się w tych zależnościach, jeżeli podepniemy dysk M.2 to zabieramy linie z PCIe i tak dalej… chyba wypadłem z obiegu.

Pewnie padnie pytanie, po co takie kombinacje. Plan jest taki, żeby na komputerze zainstalować proxmoxa. Dla maszyny z Windows XP chce udostępnić kartę graficzną 9800GTX, dla Windowsa 10 3060Ti.

A wydasz na taką płytę 4k zł ?

Desktopowe płyty główne dla użytkowników domowych i biur mają tylko 1 pełne gniazdo PCIe x 16 (fizycznie i elektrycznie) i jest ono dedykowane dla karty graficznej a jej linie podpięte są pod procesor. Jeśli płyta ma więcej gniazd PCIe x 16 to elektrycznie są to gniazda x8 lub x4 a jej linie podpięte są pod mostek południowy. Nie wiadomo czy 9800GTX wsadzona w takie gniazdo będzie normalnie pracować - to zgadywanka zwłaszcza jeśli są wsadzone jeszcze inne urządzenia - przekonasz się dopiero jak zainstalujesz. Pełne gniazda PCIe x 16 mają płyty główne dla stacji roboczych i serwerów a ich ceny są z kosmosu.

W chipsecie nie ma miejsca na tyle linii :smiley:
Potrzebujesz płyty głównej opartej np. o Socket… 4677, które to kosztują kwadrylion złotych + VAT

taaa, 15k się z prockiem zmieści :stuck_out_tongue: