@LORDEK dostałem od SPC “zapasowe” do Navisa. Leżą nieużywane w szufladzie.
Chodzi mi o to, że każde kilka centymetrów więcej luzu, to lepszy przewiew powietrza. Na MSI grafikę montuje się na dole płyty, po przeciwnej stronie od procesora, a na tym TUFie jest tak wszystko ubzdrzone na kupie
Dodałem do zapytania o zniżkę jeszcze tego AUROSa, raz się żyje!
Sugerujesz się tylko wzmocnieniami, ale nie wiem co musiałbyś mieć za kloca by wyrwać slot PCIe.
Poza tym montując kartę w slocie niżej musisz zwrócić uwagę na to czy dobrze rozdzieliło linie. Początkowo się nie pokapowałem i na moim TUF, RX 480 pracował w trybie x8 co trochę wpłynęło na klatki - zauważyłem do dopiero grając w AC: Odyssey jak mi podejrzanie nie trzymał 60 FPS w miejscu, gdzie zawsze było ok - dodam, że wg specyfikacji oba są x16.
Musiałeś konfigurować to w biosie, czy po prostu jeden slot nie puszcza więcej niż 8x i koniec?
Wróciłem do slotu wyżej, bo to i tak był test czy temperatura chipsetu się zmieni - !spojler! nie zmieniła się.
Teraz tak czytam, że powinien wystartować w trybie max x4 więc nie wiem czemu GPU-Z pokazywał x8. Patrzę na specyfikację płyt x570 i wszędzie jest to samo - PCIe x16_2 (max x4 mode)
Bardziej bym się spodziewał różnicy w temperaturze procesora i grafiki niż chipsetu.
Mam boxowy cooler jeszcze więc dla mnie różnic nie ma. Co do chipsetu to GPU ogólnie zasłania wentylator, ale nie ma to żadnego wpływu na temperatury - trzyma okolice 70 stopni.