Zamiast podawać konkretny model podam Ci producentów
AsRock - nie słynie z rewelacyjnych sekcji zasilania, zwłaszcza jeśli chcesz robić OC
MSI - nie lubię, mimo to mam ich płytę MSI Z370 TOMAHAWK i nie mam do niej zarzutów
GIGABYTE - tańszy od ASUSa i niekoniecznie gorszy
ASUS - droższy od GB i niekoniecznie lepszy…
Musisz iść na kompromisy,jak chcesz kupić tanio to wszystkiego co chcesz nie dostaniesz.
Płyty na chipsecie posiadają
2x USB 2.0 + 1x3.0
Audio przeważnie układ RealtekALC892
RAID 0
Natomiast Lepiej dokupić kartę WiFi,OC również zrobisz.
Nie znalazłem jej testów, a wersja GAMING PLUS wypadła słabo jeśli chodzi o grzanie się sekcji zasilania i teraz nie wiem, czy może lepiej dopłacić AORUSa?
Widziałem ten test i właśnie dlatego się trochę boję MSI, bo ich GAMING PLUS wypadł cienko (ponad 100 stopni C), a ten GAMING EDGE WIFI wydaje się bliźniaczą konstrukcją.
USB3.1 potrzebuję na przedni panel obudowy, bo do tyłu nie będę miał praktycznie dostępu.
Dodatkowo PCIe wzmacniane usytuowane jest pod samym procesorem, w przeciwieństwie do MSI. Ze względu na temperatury i kulturę pracy przy chłodzeniu powietrzem procka to też może mieć znaczenie.
Oglądałem tego TUFa. @anon17641694 właśnie wspominał, że je kupiliście, ale obawiam się tego PCIe przy samym procesorze Planuję chłodzenie powietrzem i lepiej, żeby miał czym pooddychać.
Rozważę w takim razie jeszcze AUROSa, tylko trochę 5 stówek szkoda
Ale czego się boisz? Że chłodzenie się nie zmieści? To co Ty za kloca chcesz dać? U mnie Grandis na luzie się mieści - znaczy położyłem go dla testu na procku, bo zapinek dalej nie mam…