Płyta Msi nie działa, jaką zasiłke wybrać?

Muszę kupić nowy zasilacz, bo stary nie trzyma napięć… Mam dylemat ponieważ brakuje mi 2 dyszki do tego Fortrona:

http://allegro.pl/item413045296_fortron … tuki_.html

Serio teraz mówie, 20 zł to dla mnie teraz dużo, bo w domu cienko z kasa. Ale jak myśle że znów mam wsadzać w kompa 60 dych to mnie … trafia, za to mógłbym coś innego sobie kupić. Znalazłem jeszcze taką Delte:

http://allegro.pl/item409801875_nowy_de … chowa.html

Dużo osób już ją kupiło, no ale ma 300W. W tym kalkulatorze http://www.extreme.outervision.com/psuc … orlite.jsp wyszło mi że mój zestaw pobiera 168W , ponieważ będe chciał dać do kompa diody i 2 wiatraki 80mm, uwzględniłem to. Ta Delta jest o nie całe 2 dyszki tańsza, no i przy jej 300W będzie prawie drugie tyle zapasu mocy. Nurtuje mnie właśnie to czy już dzisiaj zamawiać tą Delte, czy zbierać kase na Fortrona z 12 cm wiatrakiem, czytałem gdzieś na forum, że on dodatkowo polepsza obieg powietrza w obudowie, no ale jak będe dawał te 2 80mm to nie wiem w końcu… Proszę o rade co w końcu kupić…

Dam jeszcze konfig kompa:

Intel Cleron 1700 MHz Willamate

MSI 845 ultra-c (ms-6566)

LG cd-rom

Seagate 7200obr 40Gb

Karta sieciowa Realtek

Gforce4 mx440

No i wspomnianie już tem wiatraczki i diody.

Teraz drugi problem:

Pisałem już wiele tematów o problemach z moją płytą itp. Poprostu gdy włącze kompa na ekranie pisze NO SIGNAL, wiatraki się kręcą. Komp jak się włączał, resetował się bez przyczyny lub zawieszał nawet w BIOSIE. Dysk tak jakby rusza, ale zaraz tak stuka(nie wiem jak to wytłumaczyć, pojedynczy stuk, ale tylko stuknie jak komp sie nie włączy). Dysk nie jest kopnięty ponieważ dopiero go kupiłem i nie ma badsektorów itp. Taka sytuacja była u moje kolegi też tak dysk puknął raz po starcie, kumpel myślał że to dysk, ale to płyta poszła. Grafe zmieniałem, nic nie daje, ram dawno temu też sprawdzałem, ale to nie jego wina. Zrobiłem ostatnio “generealny romnt” tzn. wyciągnąłem wszystko co się dało z obudowy, rozebrałem na jak najmniejsze części, przeczyściłem, styki również, przelutowałem kondensatory, które wymieniałem kiedyś i nic… Jedyne co pamaga(teraz już prawie nie pomaga) to mocne dociśnięcie radiatora do procka, tak że prawie płyta się wygina. Procek wyciagałem już nie raz więc to nie wina źle doczepionego do wejścia czy cuś. Prawie pewien jestem że to płyta siadła, ale chce właśnie kupić ten zasilacz, żeby mieć pewność… Zasilacz i tak musze kupić, bo jak płyta siadła, to żeby był spokój gdy wykombinuję skąś inną. Więc jak to dokładnie sprawdzić?

Miałem kiedyś Fortrona 400W Noise Killer słaby amperaż miał na linii 12V ten wygląda na lepszy, miał jeszcze jedną wadę krótki kable, nie wiem jak z tym. Nie wiem jak z ta Deltą na pewno będzie głośniejsza! Oba zasilacze są porównywalne na pewno lepiej jest mieć jeden z tych dwóch marek niż jakikolwiek inny no-name! Poczekaj niech ktoś się wypowie co do tej Delty lub poszukaj w Internecie bo nie wiem za to Fortrona polecam z tę kasę!

Na innnym forum napisali że Delta to Chieftec tylko pod inną nazwą.

jaka kwota do wydania?

Produkuje zasilacze dla Chiefteca

15A na +12 ale powinno starczyć, jak funduszami krucho to zmieniaj, i tak to będzie lepsze od trusta.

Mam kase na tą Delte, max na tego Fortrona. szukałem na google no i różnie z opiniami. Chyba takiemu zestawowi wystarczy 15 A. Nie mam już pojęcia… A w Modecoma MC do tego zestawu nie ma sensu pakować kasy.

No bo Delta robi Chiefteci http://zenfist.pl/chieftec-gps350eb101a-bulk-p-209.html

Tylko że na allegro trafiają się podróbki, podobnie z Fortronem jest.

Fortron na pewno lepiej by trzymał napięcia, ale 15 A w Delcie powinno wystarczyć.

http://allegro.pl/item413355392_chiefte … f_vat.html

Gwarancja na 21 dni przy tamtych lepiej bo Fortron 6 miesięcy, Delta 12.

Ale on ma na +12V-13A to chyba jeszcze gorzej…

3.3V 20A

+5V 25A

+12V 13A

-5V 0.3A

-12V 0.8A

+5VSB 2A

Nie rozumiem już. W każdym temacie gdy ktoś ma jakiś dziadowy zasilacz polecaliście któryś z tych. Teraz nagle okazuje sie że te zasiłki są słabe… Czyli wszyscy co kupili te zasilacze stracili pieniądze? Nie obchodzi mnie to czy on ma 15A czy 100000000. Chciałem tylko zapytać się czy któryś z tych zasilaczy wystarczy do mojego sprzętu, podanego wyżej lub w podpisie i czy nie będzie on powodował jakiś kłopotów ze sprzętem.

A co sądzicie na temat tego drugiego problemu? Ten zasilacz nawet jak płyta padła, nie będzie ciągnął nowego kompa -.-. W nie których tematach ludzie mieli 2 rdzeniowe Atlony i pisali ludzie, aby kolo wziął Fortrona 400W. Nie rozumiem już nic zupełnie.

Przecież powiedziałem byś czekał na opinie o Delcie, ja ze swojej strony mogę Ci polecić Fortrona!

Bierz spokojnie.

A gdyby zdecydowałbym się na Delte, pociągnie ona mojgo kompa, już nie patrząc na A tylko W? Może ktoś jeszcze coś powie o którymś z tych zasilaczy?

Wypowie sie ktoś jeszcze :P? Bardzi proszę o pomoc…

Ja mogę powiedzieć tyle, że w tym tygodniu mam zamiar zamówić tego FSP350-60MDN rev.A

Naczytałem się o nim wiele dobrego

dudpis W wynika z A że tak powiem :> Chodzi o to że jest sporo modeli 300-350W delt i fortonów i niektóre są gorsze od innych. Jak wcześniej wspomniano, szczególnie trzeba uważać na podróbki, tak więc ostrożnie z tym oszczędzaniem. “Biedny płaci 2x”.

Chyba chytry :stuck_out_tongue:

Mogę się tylko podpisać pod wcześniejszymi wypowiedziami. Polecam Fortrona :slight_smile:

gdzieś czytałem że podróbki fortrona mają wetyl 10cm a prawdziwe 12cm, więc ciężko jest dać się nabrać :wink:

dudpis ,

i ta delta i ten fortron wystarczają do twojego kompa, bo on nie ciągnie nwet tych 170W, więc 300W wystarczy spokojnie, a linia +12V jest ważniejsza dla nowszych kompów dla starszych +5V i +3.3V są bardziej ważne :wink: