Plyta nie widzi calego ramu


(Lanman) #1

Plyta - K8N-E Deluxe

Ram - 3xKVR400X64C3A/1G Kingstona

Problem jest dosc dziwny:

Plyta posiada 3 sloty na pamieci, nigdy nie mialem z ta plyta problemow, byla jedna kosc wykrywalo 1GB ramu, dokupilem kolejna czyli 2 sloty = 2GB ramu, brawo.

Jakiez moje zdziwienie po dokupieniu 3 kosci i zamontowaniu jej na plycie bios pokazuje 2,4 GB ramu ?? ?? ??

Przetestowane kazda kosc osobno dziala w 3 slotach, w parach po 2 rownierz nie ma problemu, po zapelnieniu wszystkich slotow KWAS.

Bios do plty najnowszy oficjalny (w beta wersje sie jeszcze nie bawilem)

Wszystkie ramy sa identyczne jak pisalem wczesniej KVR400X64C3A/1G

Zgodnie z instrukcja ta plyta obsluguje kosci max wlasnie 3x1GB.

Czy to jakies dziwne zabezpieczenie ktore trzeba obejsc ??

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam Dominik


(Technik Elektro) #2

w manulau nie ma nic napisanego odnoście montowania kości ram (upgrade-u) ?? ile ramu widzi system operacyjny ?? sprawdź w cpu-z -> zakładka memory.

nie wiem swoją drogą po co brnąłeś w kolejny gb ddr 400...


(Klik9) #3

Masz zapewne system 32 bitowy i ci nie widzi całego RAMu...


(Lanman) #4

No i potwierdzam...

Bios = 2,4 GB

Windows XP SP2 = 2,32 GB

CPU-Z = 3 GB

Odp: Po co brnalem ?? Bardzo proste ten dodatkowy ram poprostu zdobylem okazjonalnie za "pare groszy" doslownie.

A co do tych ograniczen 32 bitowych istanieje jakas lata do tego ?? Czytalem wczesniej ze XP obsluzy max 3 GB...

Czemu Asus w specyfikacji nie podal dajmy na to ze plyta "przelknie" 2,5 GB ramu, wskazal za to wyraznie ze 3 GB...

PS. dzieki za wskazanie metody poznawczej tego problemu

Pozdrawiam...

Złączono Posta : 27.11.2007 (Wto) 17:28

Problemem jest raczej plyta glowna, przy uruchomieniu w trakcie przeliczania ram'u pokazuje mi ni mniej ni wiecej tylko 2400 tak jak by byla jakas blokada czy cus na plycie :frowning:

Wiec juz przed uruchomieniem windy jest za malo...

cpu-z-142 wykazuje mi wyraznie 3072...

Pozdrawiam