Płyta z windowsem nie startuje

Witam mam płytę z Windowsem w biosie ustawione mam ze najpierw napęd ma być .

Jak wkładam płyte przy włączonym kompie to normalnie pokazuje mi sie okno instalacji …

a jak przy starcie to nic :confused:

Musze nacisnąć R (chyba) zeby pokazał sie napis " naciśnięcie …" jak naciskam to nic, system sie uruchamia i nic :frowning:

Pomocy :frowning:

włóż płyte,zresetuj kompa,jak się pojawi okienko pierwsze o wersji biosu to naciśnij F8 chyba masz boot menu i wybierz stacje dvd,później jak sie pokaże “naciśnięcie…” to byle jaki klawisz naciskaj i powinno ruszyć

włożyłem płytę zresetowałem, F8 i nic :confused: normalnie się włączył .

Jest moze jakis inny sposób ?

zobacz jeszcze raz w biosie czy napewno ta opcja jest włączona bootowanie przez cd-rom,może nie zatwierdziłeś zmaian

1. DVD

2. Dysk

3. Coś tam

I jest jeszce jedna opcja wybrane na " yes "

można jakoś inaczej to zrobić z poziomu windowsa ?

może ta płyta jakaś nie tego :? zrzuć zawartość płyty na dysk i nagraj ją jeszcze raz na płytke z opcją bootowania oczywiście

Płyta ok, na lapku działa idealnie

Może coś z kompem :confused: ?

może podepnij taśmy w kompie odwrotnie dysk>dvd dvd>dysk. jeżeli masz dwa cd romy to odepnij jeden,zamień taśmy,kombinuj

ok :slight_smile:

jak juz pokombinujesz to napisz czy poszło:)

nadal nic :confused:

więc aktualizacja biosu pozostaje i nic więcej ale to jest ryzykowne bo jak coś pójdzie nie tak w trakcie aktualizacji to kompa już nie uruchomisz,tylko serwis

kurde :confused:

A może zainstaluje system z poziomy widnowsa ?

Ale najpierw trzeba sformatwoac …

jaki system instalujesz??

Windows XP SP3

Spróbuj z pena zainstalować. Jak wrzucić instalkę na pena znajdziesz na googlach.

nie znam się na XP a na temat tego nie udanego bootowania nie mam już żadnych pomysłów oprócz aktualizacji biosu,może ktoś inny coś podpowie:)

Ronex, sprawdzałeś w ogóle, czy bios wykrywa Ci napęd? może walnięty jest kabel sygnałowy i dlatego nie bootuje.

W Biosie jest nazwa napędu .

I w systemie normalnie działa

Czy w każdym Biosie jest możliwość zeby najpierw bootował USB

Nie, musisz zrobić bootowalnego pena z instalką, włożyć go do usb, uruchomić ponownie komputer i sprawdzić, czy bios go wykryje, jeżeli tak, to jest prawdopodobieństwo, że obsługuje i wtedy w device boot priority wystarczy go ustawić jak 1st boot device.