system
(system)
7 Styczeń 2011 18:50
Witam mam płytę z Windowsem w biosie ustawione mam ze najpierw napęd ma być .
Jak wkładam płyte przy włączonym kompie to normalnie pokazuje mi sie okno instalacji …
a jak przy starcie to nic
Musze nacisnąć R (chyba) zeby pokazał sie napis " naciśnięcie …" jak naciskam to nic, system sie uruchamia i nic
Pomocy
włóż płyte,zresetuj kompa,jak się pojawi okienko pierwsze o wersji biosu to naciśnij F8 chyba masz boot menu i wybierz stacje dvd,później jak sie pokaże “naciśnięcie…” to byle jaki klawisz naciskaj i powinno ruszyć
system
(system)
7 Styczeń 2011 19:47
włożyłem płytę zresetowałem, F8 i nic normalnie się włączył .
Jest moze jakis inny sposób ?
zobacz jeszcze raz w biosie czy napewno ta opcja jest włączona bootowanie przez cd-rom,może nie zatwierdziłeś zmaian
system
(system)
7 Styczeń 2011 20:03
DVD
Dysk
Coś tam
I jest jeszce jedna opcja wybrane na " yes "
można jakoś inaczej to zrobić z poziomu windowsa ?
może ta płyta jakaś nie tego :? zrzuć zawartość płyty na dysk i nagraj ją jeszcze raz na płytke z opcją bootowania oczywiście
system
(system)
7 Styczeń 2011 20:18
Płyta ok, na lapku działa idealnie
Może coś z kompem ?
może podepnij taśmy w kompie odwrotnie dysk>dvd dvd>dysk. jeżeli masz dwa cd romy to odepnij jeden,zamień taśmy,kombinuj
jak juz pokombinujesz to napisz czy poszło:)
więc aktualizacja biosu pozostaje i nic więcej ale to jest ryzykowne bo jak coś pójdzie nie tak w trakcie aktualizacji to kompa już nie uruchomisz,tylko serwis
system
(system)
7 Styczeń 2011 20:58
kurde
A może zainstaluje system z poziomy widnowsa ?
Ale najpierw trzeba sformatwoac …
jaki system instalujesz??
Piotr92
(Piotrkijak)
7 Styczeń 2011 21:03
Spróbuj z pena zainstalować. Jak wrzucić instalkę na pena znajdziesz na googlach.
nie znam się na XP a na temat tego nie udanego bootowania nie mam już żadnych pomysłów oprócz aktualizacji biosu,może ktoś inny coś podpowie:)
Piotr92
(Piotrkijak)
7 Styczeń 2011 21:24
Ronex, sprawdzałeś w ogóle, czy bios wykrywa Ci napęd? może walnięty jest kabel sygnałowy i dlatego nie bootuje.
system
(system)
8 Styczeń 2011 07:17
W Biosie jest nazwa napędu .
I w systemie normalnie działa
Czy w każdym Biosie jest możliwość zeby najpierw bootował USB
Piotr92
(Piotrkijak)
8 Styczeń 2011 07:36
Nie, musisz zrobić bootowalnego pena z instalką, włożyć go do usb, uruchomić ponownie komputer i sprawdzić, czy bios go wykryje, jeżeli tak, to jest prawdopodobieństwo, że obsługuje i wtedy w device boot priority wystarczy go ustawić jak 1st boot device.