Witam, ostatnio robiłem format komputera do win 10, po formacie nie działa mi płytka dotykowa.
Wchodząc w menedżer urządzeń —> Urządzenia interfejsu HID widnieje sterownik "Płytka dotykowa zgodna z HID, mimo to touchpad nie działa, próbowałem reinstalować sterownik, raz mi aktualizowało na mysz zgodna z HID, raz na synaptics driver, lecz żadne nie poskutkowało, powróciłem więc do sterownika Płytka dotykowa zgodna z HID, gdy poruszyłem palcem po touchpadzie, kursor się poruszył, ale w sposób nienaturalny tzn. przycinał się po czym przestał reagować, zawsze gdy wyłączam sterownik i włączam na nowo ta czynność się powtarza, poruszę touchpadem to kursor poruszy się przycinając i przestaje reagować.
Dodam, że dla pewności zrobiłem drugi format, ale nic nie dało.
Laptop Acer E 15 (E5-511-C1K6), sterowniki ze strony producenta też próbowałem, m.in. Synaptics i ELANTECH, lecz nie poskutkowało, płytka nie jest uszkodzona, ponieważ parę godzin temu działała normalnie.
@ edit może jeśli ktoś ma ten laptop, niech da znać jaki ma sterownik do płytki.
Najprościej było wyciąć paczkę sterowników przed formatem i po wgrać. Wydaje mi się, że skoro wypróbowałeś te dostępne w sieci, to napisz do suportu, jaką oni wersję wgrywają, ew. co modyfikowali. Lub niech ktoś wytnie Ci ten sterownik ze swojego acera i wyśle emailem, o ile nie obawiasz się “vitaminek, wirusów, etc”;F
jak bym wiedział, że tak się stanie to bym to zrobił… napisałem do supportu, więc czekam na odp.
i napisałem w 1 poście, o prośbę, więc komentarz bezsensu.
Może bzdurne pytanie, ale czasami warto je zadać. Przed instalacją sterownika rozpakowałeś archiwum, w którym je ściągnąłeś? Często spotkałem się z praktyką, że wchodzi się w archiwum - tak, zintegrowanie obsługi zip’ów w systemie prowadzi do takich sytuacji - uruchamia instalator. Ale to nie ma prawa zadziałać poprawnie…