Pm 8

Czy przy zmianie rozmiarów partycji, sa tracone jakiekolwiek dane i czy reszta z ukrucenia partycji przechodzi na druga, czy powstaje nowa 8)

Nie.

Nie przechodzi można ją ewentualnie dołączyć do innej.

Acha a jak to zrobic :?

A i mam jesze jedno pytanie bo sie z tym nie bawilem w instalatorze windows xp :? Mam dwie partycje 25 gb i 15 gb, i ta pierwsz to systemowa i che. Usunąc tą 15 gb i czy powstanie cały dysk 40 gb, a nastepnie podzielic go na 7gb i 43 gb i zainstalowac na tej 7 gb :?

Da sie tak :shock:

Programem Partion Magic Ale w pełnej wersji-trialem nic nie zrobisz

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=453&t=59

A ja powiedziałem ze mam wersje trial :roll:

To tylko format bo inaczej się nie da

Po prostu w PM zmień partycję systemową na 7 gb a resztę dołącz do tych 15 gb i już

Taa chodzi mi o format, ale czym dam rade tak, czyli dwóch i podzilenie ich jescze raz 8)

Jeśli systemowa zajmuje więcej niż 7 GB to jej nie zmniejszy do 7

Nic takiego nie napisałem to tylko moja sugestia

Jeżeli masz pełną wersję PM to zrobisz co będziesz chciał tylko opisz dokładnie o co ci chodzi , bo jeżeli chcesz zmienić tylko wielkość partycji to zaznaczasz partycję , którą chcesz zmniejszyć i klikasz na nowy rozmiar ustawiasz na 7 gb i ok , później rozciągasz tą 15 gb o te pozostałe gb z tamtej partycji dajesz ok i na końcu dajesz by wykonał zadanie i już masz 7 gb system i zostaje 33 gb na resztę

Złączono Posta : 22.10.2005 (Sob) 18:31

to może sobie poprzenosić pliki tak by miała poniżej 7 gb

Można poczytać o Partion Magic

http://komputery.katalogi.pl/temat28436_strona2/

A moglbys dokladnie opsiac jak dołaczyc tą przestrzen do partycji :roll:

Rozumiem ze dysk masz 40GB. Czyli partycje 25 i 15 GB.

Robisz tak.

Jak chcesz uratowac dane to:

Na systemowej 25GB zwalniasz miejsce i po tym w PM klikasz Resize partition i zmieniasz do 7GB. Bedziesz miał teraz wolna przestrzeń i klikasz na partycji 15 GB i resize partition i zmieniasz zabierając całe wolne miejsce z dysku. Powstana partycje 7 GB i 33GB.

Dzieki, mam jescze pytanie :?

Jak zmienie rozmiar tej partycji 25 gb do 7 to to 18 gb bedzie jako nowa uzyteczna partycja, bo mysle ze lepiej miec 3 :?

Czy nie lepiej utworzyc nowa partycje z tych 25 gb :slight_smile:

Możesz zmiejszyc c do 7 GB na system i z tych 18 GB Utworzyc nowa. Jak dla mnie jest to nawet dobry pomysł. Choc dysk troche mały, ale spoko.

Czyli zrobie tak, format systemowej, nastepnie po zainstalowaniu utworze nowa partycje z tego 25 gb o rozmiarze 18 gb i bedzie git 8)

Acha i jak zmniejszam rozmiar partycji to tworzy sie rozmiar nie przydzielony i jak z niego utworzyc partycje :? Mysle ze normalnie i wybiore te wolną przestrzen i dam tyle i wynosi i bedzie :roll:

Nie.

Uruchom sobie partition magic z Dyskietki.

Tam robisz formata i zmiejszasz je odpowiednio.

Dopiero po tym instalujesz system. :slight_smile:

Dobra wiec tak zrobie ale mam dalej pytanie :

Dokładnie.

Klikasz jak pamietam new partition lub cos w tym stylu i stworzy ci partycje. Zapyta jaki system plików.

Zrobie tak z tą dyskietka :stuck_out_tongue:

Ale na przyslosc warto wiedziec, bo i tak dysk musze kupic w najbliszym czasie :smiley: