Witam.
Dzisiaj chciałem zaktualizować stare sterowniki do Myszy, klawiatury i słuchawek. Dodatkowo zauktualizowalem wejścia USB do najnowszej wersji tak jak proponowała jedna z osób na którejś z stron internetowych. Po ich aktualizacji do najnowszej wersji w menadżerze urządzeń . Po czym nagle te urządzenia przestały odpowiadać na polecenia. Dodam że wszystkie świecą lecz nie reagują. Na ekranie wyświetlił się komunikat o tym że trzeba ponownie uruchomić komputer bo wymagają tego nowo zainstalowane sterowniki. Nie miałem jak tego zrobić bo przypomnę ze nie działa mi myszka ani klawiatura. Wyłączyłem komputer poprzez przytrzymanie przycisku start. Po odpaleniu na nowo komputera dalej nic nie odpowiada ( tylko monitor ). Próbowałem zrestartować system Windows do ustawień początkowych ale nic to nie dało. Z ważnych informacji dodam że inne urządzenia podłączone w wejścia USB tez nie chcą odpowiadać
Wszystko przez tą - w ogóle niepotrzebną aktualizację sterowników USB w menedżerze urządzeń.
Jeśli soft od tego sprzętu ma aktualizację, to TYLKO TO aktualizuj.
Co teraz?? Sprawdź, czy w trybie awaryjnym działa myszka. Jeśli tak, to napisz, a będziemy z tym walczyć…
W Biosie i trybie awaryjnym wszystko działa
No to super!
Przejdź teraz do - najprościej - Przywracania systemu i zobacz, czy masz jakiś punkt. Jeśli masz, to wybierz ten przed „zabawą” i przywróć system.
Jeśli pomoże, to koniec z menedżerem zadań. Aktualizuj soft od producenta myszki, klawy i słuchawek no i to tyle.
Na tej stronie pewnie kazano ci podawać pliki *.inf w tym menedżerze zadań.
Przywrócenie ustawień jest nie możliwe. Ponieważ na moim komputerze nie utworzono punktów przywracania. Co zrobić w takiej sytuacji?
Wywal soft od mychy, słuchawek i klawy w trybie awaryjnym i spróbuj go tam ponownie zainstalować. Uwaga! Włącz tryb awaryjny z obsługą sieci, by internet działał.
W jaki sposób mam to zrobić? Poprzez funkcje odinstaluj aktualizacje?
Ten sprzęt ma swój soft? Jaka to klawa, mycha czy sluchawki?
Mialem na myśli wywalenie oprogramowania od producenta.
Tej opcji możesz spróbować użyć - nic się nie stanie złego.
W obu trybach awaryjnych przestały działać te urządzenia.
Logiteh g213 - klawa
SS Rival 5 - mysz
Hyperx cloud 2 - słuchawki
Ale dzialaly jeszcze??
Masz możliwość podpięcia ich do innego kompa / lapka lub innych akcesoriów do twojego kompa, by sprawdzić, czy to nie wina systemu / syfu jakiegoś?
Wszystko działa na innym laptopie. Klawiatura i mysz działa tylko w Boot menu. Gdy wchodzę w tryb awaryjny przestaje działać
Oj, to nie wygląda dobrze… Szykuj się chyba na format. W trybie awaryjnym są wczytywane tylko podstawy podstaw. Nawet GPU nie działa w pelni swej mocy.
Na komputerze mam ważne pliki. Czy Format komputera spowoduje ich usunięcie?
Po prostu w trybie awaryjnym wejdź w menadżer urządzeń i wywal wszystkie kontrolery magistrali szeregowej, usb itp, po restarcie powinien sam zainstalować poprawnie.
Format tak, ale nie widzę tutaj powodu do formatowania.
No ok, ale nie działa mu myszka w trybie awaryjnym.
Bo nie jest ładowany tałatajski sterownik do magistrali USB.
A klawiatura?
Jak to płyta główna? Jeśli ma wejścia na PS/2, to tam podłącz klawiaturę (na PS/2 oczywiście), a jak ma jeszcze wejście na mysz, to już w ogóle bezproblemowo wszystko zrobisz. No chyba, ze nie masz klawiatury/myszy na PS/2 i nie masz skąd pożyczyć. Ale to byłoby chyba najprostsze.
Jeszcze możesz w Biosie poszukać ustawień dotyczących USB i dać na Legacy czy coś takiego i wtedy sprawdź w trybie awaryjnym.