Po aktualizacji Windowsa 10 nie mogę utworzyć działającej wirtualnej maszyny- VmWare

Witam,
Wczoraj postanowiłem od paru miesięcy poszukać aktualizacji Win10, zainstalowałem wszystko przebiegło pomyślnie, nawet zauważyłem, że pasek zadań się trochę zmienił. Chciałem utworzyć nową maszynę wirtualną w VmWare Workstation Pro, lecz gdy maszyna się uruchamia to cały czas widnieje czarny ekran, instaluje wszędzie windowsa 10 w wersji 64 bitowej, próbowałem użyć VirtualBox tam mogłem zainstalować tego windowsa, ale ja bym chciał zrobić to w VmWare, mam parę maszyn wirtualnych już tam- wszystkie działają i normalnie się tam system odpala. Ktoś mógłby mi pomóc? Nie wiem czy reinstalacja wchodzi w grę, mogę spróbować, o ile nie usunie mi maszyn, które już są utworzone.

Spróbuj od reinstalacji samego Vmware i sprawdź czy problem zniknie. Może być tak, że potrzebny będzie raport do twórcy Vmware o problemie i oczekiwanie za poprawką wydaną przez niego w postaci nowszej wersji programu.

1 polubienie

@anon25492837 A jak zainstaluje na nowo VmWare to będę mógł w jakiś sposób dodać maszyny wirtualne, które miałem przed reinstalacją?

Przeczytaj uważnie:
https://traxter-online.net/vmware-player-tworzenie-i-korzystanie-z-wirtualnych-systemow/

1 polubienie

Rozpocząłem reinstalację, mam następny problem, bo tak stoi już od parunastu minut:
image

Nie wiem czy nie będzie trzeba zaraportować to do twórcy VMWARE i zaczekać za poprawkami do programu w postaci jego update do nowszej wersji. Daj mu jeszcze chwilę. Jak nie zaskoczy, to lepiej zrobić to co napisałem.

Jeżeli cały czas nie możesz zainstalować tego virtual network adapters. Możesz sobie na razie odpuścić. I zaraportować już objawy do support Vmware.

@anon25492837 Wczoraj przed aktualizacją Windowsa było wszystko dobrze, więc czemu problem leży w VmWare?

Jego niezgodność z najnowszą aktualizacją do windows 10. Możesz na upartego odinstalować tą łatkę i zobaczyć, że magicznie zadziała. A to wypada z kolei zgłosić do twórcy Vmware.

Ludzie, o czym wy tu piszecie. Mam najnowszą wersję VM + Win 10 1903 ze wszystkimi poprawkami i działa.

@anon47021787 No właśnie, Tobie działa, więc dlaczego mi nie? Wczoraj przed aktualizacją działało normalnie, za to VirtualBox mi jakimś prawem działa, ale ja chcę korzystać mimo wszystko z VmWare, może mógłbyś mi jakoś pomóc?

To skoro ci działa, to może aktualizacja nic ci nie zrobiła. Ale autor wyraźnie napisał “po wczorajszej aktualizacji”. Więc co sądzić? I reinstalacja nie pomaga.

Nie napisałem, że wczoraj wyszła aktualizacja, tylko że wczoraj aktualizację zrobiłem… Mam wyłączoną automatyczną aktualizację @anon25492837

Robiłem około północy, więc nie sugerujcie się tym, że pierwsza jest 25.08 a druga i trzecia 26.08

@anon47021787 U mnie też działało, tylko coś się zepsuło że nie mogę zainstalować. Mogłem włączać zmieniać ustawienia wirtualnych maszyn, lecz nie mogłem jakby zainstalować nowego systemu na nowo utworzonej wirtualnej maszynie, po prostu zamiast mieć automatyczną instalację win10 miałem czarny ekran.

Ale u mnie dalej działa wszystko normalnie. Na pewno masz normalną a nie jakąś rozwojową wersję Windowsa?

Jaka dokładnie wersja Workstation?

2019-08-26_161600
Ostatnia jaka wyszła.
A to mój Winek:
2019-08-26_161911

A może to pomoże:

https://soisk.pl/hyper-v-i-virtualbox-na-jednej-maszynie-w-windows-10/#comment-61965

[edit]
a tutaj wątek dot. Vmware + Windows 10 1903
https://communities.vmware.com/thread/608589?start=45&tstart=0