Po aktualizacji Windowsa, mój mikrofon przestał działać

Witam.

Krótko i na temat. Posiadam laptop MSI (i podobno w laptopach tej marki tak się dzieje), przez aktualizację Windowsa mój mikrofon po prostu przestał działać, a w menedżerze urządzeń w zakładce “Kontrolery dźwięku, wideo i gier” pojawił się magiczny “Nahimic mirroring device”, który po każdym usunięciu wraca na swoje miejsce. Przeinstalowywanie sterowników nie pomaga, nie mam już do tego siły. Dla jasności - wszystko działało jeszcze wczoraj dobrze, wszystko podłączone jest dobrze.

Miał ktoś podobny problem i udało mu się z niego wyjść?

Pokaż zakładkę z urządzeniami wejściowymi audio.

Koło 16 będę w domu to wrzucę.

Sprawdź w menu Prywatność zakładkę Mikrofon. Czasami tam wyłącza się dostęp do mikrofonu.

Nie korzystałeś z narzędzi do wyłączenia telemetri typu WPD bo nimi też można sobie zablokować mikrofon.

Teraz sprawdziłem i mikrofon wbudowany w laptopie działa, jeśli wpinam kabel od słuchawek od mikrofonu do gniazda, wtedy przestaje działać. Ma ktoś pomysł dlaczego?

Powinno ci się przełączyć automatycznie na nowy podłączony mikrofon. Sprawdź ustawienia czy wykrywa ci poprawnie podłączony mikrofon.

Jeśli chodzi o mikrofon to po podłączeniu zostaje bez zmian, czyli: Mikrofon (Realtek® Audio)

A zrobiłeś coś z tego co tu zostało napisane ?

Wszystko było dobrze, rozmawiałem z kimś, gdzie nagle przestało mnie być słychać. Wszystkie ustawienia są dobre. Prywatność również. Jeśli to coś pomoże, to wrzucam screena: