Witam, mam zamiar zamienić moją S6 za iPhone 6. Z tej okazji chciałbym zapytać po czym poznać czy iPhone jest oryginalny i na co zwrócić uwagę przy wymianie? Od zawsze byłem użytkownikiem Androida dlatego zwracam się proszę o pomoc. Dostałem na OLXie oferte za iPhone 6, zostałem poinformowany o podobno niedziałającej tasiemce od TouchID po mimo, że guzik działa normalnie, czy to możliwe? Co sprawdzić przy wymianie? I co to jest iCloud i jak sprawdzić czy nie jest zablokowany? Z góry dziękuję za pomoc
Ja bym się zastanowił nad wymianą na uszkodzonego iPhone. Naprawa byle tasiemki może być poważnym wydatkiem w serwisie, a nieautoryzowane części potrafią robić problemy przy aktualizacjach iOS. Niby jakaś głupia tasiemka (nie wiemy też czy tylko tasiemka, w dodatku nie mamy pewności jak została uszkodzona), ale może się okazać, że jakiś poważniejszy moduł trzeba będzie wymienić, a to tylko koszty.
Jeśli chodzi o wymianę to sam bym sobie z tym poradził, co do reszty się zgadzam. Nie miałem iphona dlatego postanowiłem, że zapytam. A co sprawdzić przy wymianie?
Jeżeli nie działa Touch ID to podaruj sobie taki egzemplarz. Naprawa jest droga i całkowicie nieopłacalna i to raczej nigdy nie jest tasiemka Porada od mojego znajomego serwisanta Apple, nie tykaj takich telefonów, nie warto.
Po drugie, szukaj już 6S, różnica cenowa niewielka a zawsze generację wyżej. Omijaj telefony z zablokowanym iCloud. Nie odblokujesz go jeśli nie znasz hasła i taki telefon nadaje się tylko na części.
No dobrze, załóżmy, że dostałem ofertę z rzekomo 100% sprawnym iphone 6 (narazie pomijam wszystkie 6s itp.) Co powinienem sprawdzić przy wymianie poza standardowymi rzeczami jak port usb, jack, sim itp? Jakieś numery czy coś? Wersja systemu? Blokady iCloud gdzie sprawdzić?
I po czym poznać, że nie jest to goophone czy inny chiński badziew
Przy zakupie iPhone upewnij się, że poprzedni właściciel wyłączył funkcję Znajdź mój telefon w iCloud i się wylogował, bo jakby tego nie zrobił, a przywróciłbyś telefon do ustawień fabrycznych, to podczas ponownej aktywacji przywita Cię okno logowania do iCloud.
W przypadku podróbek zawsze sprawdź kolory wyświetlacza czy nie są zbyt blade, czy kąty widzenia są dobre, czy nie ma aplikacji AppStore a’la Sklep Play(niby masz podpisane AppStore, a uruchamia się Sklep Google), przyglądnij się czcionce w telefonie. Jeżeli jest to tania podróbka to widać to nawet po napisach na tyle klapki, że coś jest nie tak. Trzeba też sprawdzić czy imei, który jest w telefonie zgadza się z numerem imei na pudełku oraz na szufladce karty SIM(niektóre iphone mają IMEI napisany na tylnej obudowie, a niektóre na szufladce od karty SIM).
W przypadku działającego guzika Home, a nie działającego Touch ID, to może nie być wina tasiemki. Jakby to była tasiemka to guzik Home też by nie działał. Najprawdopodobniej był kiedyś wymieniany ekran/szyba lub nawet sam przycisk Home z TouchID, a one są przypisane do konkretnej płyty głównej. Raz mi pomogło przeprowadzenie resetu samych ustawień iPhone(po wymianie szyby raz miałem taki przypadek, że się TouchID nie chciał uruchamiać).
A gdzie sprawdzić tego iClouda?
Jak sprzedający nie zresetował telefonu to w Ustawieniach -> Nazwa użytkownika/iPhone -> iCloud i jak tam jest zalogowany to pokazuje się niżej na pasku Znajdź mój telefon Wł./Wył.(Wł. to trzeba wyłączyć, jak Wył. to nic nie robimy tylko sprzedający się wylogowuje z iCloud). Chyba, że sprzedający się wylogował to wtedy najlepiej przy nim dokonać resetu telefonu i ponownie przejść kreator konfiguracji i aktywacji. Jak będzie okno logowania to wtedy na stronie icloud.com trzeba usunąć przypisanie urządzenia do konta, jak nie będzie okna to znaczy, że nie ma iclouda i funkcji znajdź mój telefon włączonej.
Przede wszystkim zwróc uwagę by iPhone nie był zablokowany - przede wszystkim chodzi o usługi online iCloud. Najlepiej aby zresetował go całkowicie z wszystkimi funkcjami typu find my iphone itd.
Sam stałem przed podobnym dylematem i najlepiej brać telefon z jak najbardziej pewnego źródła. Z zewnętrz telefony mogą być ciężkie do odróżnienia.