Po dołozeniu drugiej kośći ramu komputer nie reaguje


(Tkamicki) #1

Witam. mam taki problem,otóż dokupiłem sobie 2 giga ramu ddr2 800MHz kingstona. w komputerze miałem już taką samą dokładnie i chciałem zwiększyć sobie i jak włoże tą drugą to komputer po właczeniu nic nie wyświetla na monitorze.po prostu ciemny obraz jest.wicie od czego może to być? płyta głowna odczytuje mi 4 giga max i powinno być ok.może przez to że ramy mają 800MHZ a płya ma max 533?z góry dzięi i pozdrawiam


(Seba_K.) #2

Jaka to płyta? Czy przypadkiem obydwa moduły nie są dwustronne? Zrób też reset BIOSu


(Tkamicki) #3

płyta to ASUS P5VD2-MX , ale jak dwustronne,bo nie rozumiem,ale chyba tak .


(Seba_K.) #4

Dwustronne to znaczy czy kości pamięci są po obu stronach modułu. Z instrukcji z twojej płyty (jest na stronie Asusa: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/soc ... vd2-vm.pdf) wynika, że dwa podwójne moduły na tej płycie nie ruszą. Wynika to z konstrukcji chipsetu. Przy dwóch modułach jedynie dwa jednostonne będą działać, natomiast jeden podwójny i jeden pojedynczy może chodzić ale przy obniżonej częstotlowości i mniejszej pojemności (max 2x1GB). Podwójne 2x2GB nie ruszy na tej płycie.


(Tkamicki) #5

witam wszystkich.mam następujący problem z ramem w komputerze.otóż gdy włoże dwie kości ramu obustronnego po 2giga komputer chodzi,pokazuje że są 4 giga i wszystko ok ale niema dźwięku,karte dźwiękową wyświetla ale informuje że nia są podlączone głośniki a są.a gdy wyciągne jedną kośc to jest dźwięk i od czego może to być?