Po dołożeniu RAM pisk z płyty i brak reakcji KVR667D2N5/2G


(Carloj9) #1

Witam,

mam pewien problem, od razu zaznaczam, że mój komputer jest niemalże antykiem.

Zakupiłem niedawno 2GB RAMu (1 kość)  KVR667D2N5/2G  (http://allegro.pl/sh...item=4235258277), wcześniej posiadałem zaledwie 1GB KVR667D2N5/1G.

Otóż po zamontowaniu w drugim slocie "nowej" kości nastąpiło piszczenie z wnętrza komputera oraz monitor się nie włączył.

Próbowałem później zamontować tylko "nową" i problem się powtórzył. Domyślam się, że to piszczenie spowodowane było brakiem wykrywania pamięci, tak?

 

Płytę główną mam taką: http://www.gigabyte....mb/ga-g31m-s2l/

BIOS: Award Software International Inc. F6 06/05/2008

 

Proszę mi powiedzieć (napisać) coź mogę w obecnej sytuacji zrobić, żeby sprawdzić jak rozwiązać problem i cieszyć się z 3GB RAMu?   coolio_anim.gif Niestety nie wiem czy mam coś grzebać w BIOSie? Czy od razu stwierdzić, że zakupiony towar jest ścierwem etc.? Wrzucić jakiś printscr? Inne dane podać?

 

Z góry dzięki za pomoc i proszę przyjąć, że jestem laikiem w tych sprawach...

 


(Semtex) #2

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.


(Piotrek_20) #3

Wyjmij bateryjkę z płyty głównej na chwilę i napisz czy problem występuje nadal.


(Carloj9) #4

Czy można na załączonym obrazku zaznaczyć gdzie się ten reset robi?  :?


(Semtex) #5

Z racji niskiego stażu na forum, poprawiłem, proszę się bardziej postarać następnym razem. Miłego użytkowania forum.


(Atronics) #6

wyciągnij na 5 minut baterię tutaj masz zaznaczone strzałką 

http://www.iv.pl/images/85164312849003427431.jpg


(Veers) #7

Pytanie podstawowe w tej sytuacji brzmi: czy komputer ze starą kością pamięci uruchamia się normalnie? Jeśli tak - to warto przełożyć ją do druiego slotu. Jesli komputer uruchomi się - to znaczy że nowa pamięć jest sprawna inaczej. Jeśli nie - to znaczy że problemem jest uszkodzony slot pamięci (albo może po prostu jest zakurzony?)

Czasem zdarza się też, że przy kiepsko zamontowanych płytach w obudowie kość po prostu nie wlazła prawidłowo do slotu …


(JNJN) #8

A może uszkodzona?

 

Edit:

 

Podaj typ płyty głównej, program CPU-Z zakładka Mainboard.


(Carloj9) #9

Po pracy zrobię reset.

Komputer ze starą kością uruchamia się normalnie. Czyli mam spróbować zostawić tylko starą kość 1gb w slocie drugim? Do tej pory próbowałem dwie kombinacje:

  1. slot 1 - stara 1gb; slot 2 - “nowa” 2gb

  2. slot 1 - “nowa” 2gb; slot 2 - pusty

W obu przypadkach był pisk co sekundę, czyli chyba brak wykrywania pamięci…

 

Nie wykluczam tego, że zakupiona pamięć jest uszkodzona, chciałbym tylko na podstawie wszelkich możliwości się przekonać czy w 100% tak jest… Reset biosu i/lub podłączenie tylko starej 1gb w slocie drugim powinny to wyjaśnić?

 

Płyta główna: GA-G31M-S2L. Czy inne dane z zakładki Mainboard podać?


(JNJN) #10

 

Czyli jak nowa pamięć sprawna na 99 % powinna pracować.

 

Max do tej płyty, to 4 GB pamięci.


(Carloj9) #11

Zrobiłem reset, spróbowałem zamontować tylko 1gb w slocie 2 —> chodziło dobrze

Dołożyłem 2gb do slotu nr 1 ----> piszczenie  :frowning:

Wygląda na to, że 2gb jest uszkodzona, tak?


(JNJN) #12

Wiesz, dla 100 % pewności trzeba by było pamięć sprawdzić na innym kompie.


(Carloj9) #13

A czy 2GB 800Mhz w jednej kości będzie chodzić bez problemu? Bez żadnego grzebania w BIOSie?


(JNJN) #14

 

Na 99% tak, płyta obsługuje max 4 GB pamięci.


(Carloj9) #15

Witam,

temat niestety muszę reaktywować, ponieważ dokonałem zakupu kolejnej pamięci również Kingstona KVR667D2N5/2G i niestety problem się powtarza. Z taką różnicą, że tym razem “piszczenia” nie było aż tyle, ale komputera już nie mogę uruchomić (tzn. system się nie ładuje), o monitorze nie wspominając. Próbowałem różnych kombinacji, tak jak przedstawiłem powyżej, ale bez skutku.

 

Proszę o pomoc, reset biosu już był. Czy aktualizacja pomoże? Może zmiana ustawień w biosie??


(mrFreeze) #16

Nie wiem czy pomoże aktualizacja biosu ale bym od tego zaczął.


(Carloj9) #17

Dokonałem aktualizacji z F6 na F9, nie robiłem F10f, ponieważ jest to beta, a nie byłem pewien czy mam to zrobić bez żadnych konsekwencji przykrych.

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g31m-s2l/download/

 

A może kwestia ustawień w biosie?


(JNJN) #18

Albo płyta nie lubi pamięci 2 GB Kingstona, wymień na Goodrama jak da radę?

 

Na starej pamięci w biosie podnieś zasilanie dla pamięci jak opcja jest o 0,1 V, wyłącz kompa wsadź nowy moduł i start.

 

A na samej nowej pamięci 2 GB w I banku, co się dzieje?

 

Edit:

 

 

Nawet moduł jest na wykazie,że powinien działać?


(Atronics) #19

sprawdzałeś sobie ale na tej starej  kostce pamięci w obu gniazdach jaki jest efekt ?


(Carloj9) #20

W pierwszej kolejności powinienem zrobić aktuializację do najnowszej wersji, mimo iż jest to beta?

 

 

Teoretycznie sprzedawca napisał, że może wymienić, a tak się składa, że chciałem na początku od niego właśnie GOODRAM 2GB 667Mhz w jednej kości.

 

 

Próbowałem każdą z możliwych kombinacj, nową 2GB wkładałem do slotu 1, slotu 2 - niestety piski się pojawiały etc.

 

 

Sprawdzałem również samą starą 1GB w obu slotach - chodzi wszystko normalnie.

 

 

Dzisiaj sprawdzę to podniesienie zasilania. A dokładnie to w której to jest opcji, ponieważ nie pamiętam, a nie jestem obecnie przy domowym komputerze.

 

MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)

   Robust Graphics Booster     [Auto]

   CPU Clock Ratio     [9 X]

   CPU Frequency     1.80GHz (200x9)

   CPU Host Clock Control     [Disabled]

x CPU Host Frequency(Mhz)     200

   PCI Express Frequency(Mhz)     [Auto]

   Performance Enhance     [standard]

   System Memory Multiplier (SPD)     [Auto]

   Memory Frequency(Mhz)    667     667

******** System Voltage Optimized ********

System Voltage Control     [Normal]

DDR2 OverVoltage Control     [Normal]

FSB Over Voltage Control     [Normal]

CPU Voltage Control     [Normal]

Normal CPU Vcore     1.32500V