Po dołożeniu ramu spadł współczynnik fps


(Pc1999) #1

Z góry przepraszam jeżeli nie te forum ale co do mojego problemu to nie jestem pewien jak go zakwalifikować.

Chodzi o to że wczoraj zainstalowałem nową kość ram HyperX ddr3 fury 8GB 1600MHz cl10, teraz mam 12GB ramu wszystko fajnie system wykrył wszystko się zgadza prócz fps w grach. Otóż fps w grach przy 4GB ramu miałem średnio od 110fps do 230 , teraz po dołączeniu tych 8GB mam zaledwie 70-89fps.

Proszę o wyjaśnienie mi co się mogło stać.

Windows 7 Professional
Copyright © 2009 Microsoft Corporation.Wszelkie prawa zastrzeżone.
Service Pack 1
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-4440 CPU @ 3.10 GHz
Zainstalowana pamięć (RAM): 12,00 GB (dostępne 11,9 GB)
Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny
Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 960 Windforce ( 4GB od gigabyte z 3 wiatrakami )

link do płyty głównej: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h97-d3hrev_10

zasilacz Chieftec Model zasilacza - GPS-600A8

 


(Longhorn2009) #2

Sprawdź czy pamięci nie pracują na zanizonych taktowaniach. 


(askow) #3

Napisz do jakich kości dokładałeś.


(Pc1999) #4

taktowania takie jak powinny być a kości to te same tylko że jedna 4GB a druga 8GB

 


(askow) #5

Niby wszystko gra, jak jest z jedna kością 8GB ? 

Sprawdź jeszcze na jakim napięciu pracują , twój procesor wymaga 1.5V, ale przyznaję, że to wątły trop.


(Pc1999) #6

ok więc tak na samych 4Gb jest ok potem jak włożyłem same 8Gb to właśnie był ten problem

hymm a takie małe pytanie da się zaktualizować sterowniki od ramu czy coś podobnego? może to to

a prawie zapomniałbym napięcie jest ok 1.5V


(askow) #7

Sprawdziłeś napięcie? . Możesz próbować aktualizacji biosu, jeżeli nie masz ostatniej wersji, coś podobnego to sterowniki chipsetu. Jeszcze raz: na samej kości 8GB napięcie? (w bios). Dobrze by było oprócz tego sprawdzić kość u kogoś znajomego. Bo biorąc pod uwagę, że spełniasz wszystkie wymagania do obsługi tej kości, chyba nominalnie jest na 1.5V, to pozostaje tylko felerna kość.   


(Pc1999) #8

ok dzwoniłem do znajomego powiedział żebym se zobaczył czy aktualizacji jakiś niema. Może być do tego slimdrivers?

Dobra pobrałem slimdrivers i znalazło 2 aktualizacje które już pobrałem i zainstalowałem.

Teraz sprawdzę czy będzie dobrze.

ok się okazało że chodziło tylko o sterowniki przed chwilą weszłem na lola i widzę poprawę  teraz mam 450-520 fps w chwili spawnu